Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Privedene 152 osobe u Parizu tokom proslave Nacionalnog praznika

15. 07. 2019 - 09:04
|
|
by udrimuski.ba - Fena
|
foto: Reuters

Najmanje 152 osobe su privedene tokom demonstracija žutih prsluka u Parizu, organiziranih za vrijeme vojne parade povodom 14. jula - Dana pada Bastilje.

 

U saopćenju pariške policije navodi se da su 152 osobe privedene tokom nereda u blizini Champs-Elysees, prenosi agencija Anadolija.  

Među privedenima su i lideri žutih prsluka Maxime Nicolle, Eric Drouet i Jerome Rodrigues. 

Žuti prsluci su se okupili uprkos zabrani, a došlo je i do sukoba demonstranata i policije. Policija je protiv demonstranata koji su izazivali nerede koristila suzavac. 

Ranije su pripadnici snaga sigurnosti zabranili organiziranje demonstracija na prometnijim lokacijama u Parizu, uključujući Champs-Elysees. 

Tokom demonstracija žutih prsluka u Champs-Elyseesu 16. marta uništeno je nekoliko objekata, a policija nakon toga ne dozvoljava proteste na tom području. 

Dan pada Bastille je nacionalni praznik u znak sjećanja na 14. juli 1789. godine kada je pala Bastilla, zloglasna tamnica koja je od 14. stoljeća služila kao zatvor.

Revolucionarne snage osvojile su zloglasnu tvrđavu Bastille u pariškom predgrađu Saint Antoine, a tako je i počela Francuska revolucija koja je promijenila Francusku i Evropu. 

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo