Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Privedene 152 osobe u Parizu tokom proslave Nacionalnog praznika

15. 07. 2019 - 09:04
|
|
by udrimuski.ba - Fena
|
foto: Reuters

Najmanje 152 osobe su privedene tokom demonstracija žutih prsluka u Parizu, organiziranih za vrijeme vojne parade povodom 14. jula - Dana pada Bastilje.

 

U saopćenju pariške policije navodi se da su 152 osobe privedene tokom nereda u blizini Champs-Elysees, prenosi agencija Anadolija.  

Među privedenima su i lideri žutih prsluka Maxime Nicolle, Eric Drouet i Jerome Rodrigues. 

Žuti prsluci su se okupili uprkos zabrani, a došlo je i do sukoba demonstranata i policije. Policija je protiv demonstranata koji su izazivali nerede koristila suzavac. 

Ranije su pripadnici snaga sigurnosti zabranili organiziranje demonstracija na prometnijim lokacijama u Parizu, uključujući Champs-Elysees. 

Tokom demonstracija žutih prsluka u Champs-Elyseesu 16. marta uništeno je nekoliko objekata, a policija nakon toga ne dozvoljava proteste na tom području. 

Dan pada Bastille je nacionalni praznik u znak sjećanja na 14. juli 1789. godine kada je pala Bastilla, zloglasna tamnica koja je od 14. stoljeća služila kao zatvor.

Revolucionarne snage osvojile su zloglasnu tvrđavu Bastille u pariškom predgrađu Saint Antoine, a tako je i počela Francuska revolucija koja je promijenila Francusku i Evropu. 

TAGOVI:Zadnje dodane

Avganistan: Ubijeno devet pripadnika milicije

Devetorica pripadnika avganistanske milicije poginulo je kada je na njih jutros otvorio vatru najmanje jedan njihov kolega, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Avganistana

Preporučujemo

Novi dogovori SDA, SBB, DF-a o rušenju kantonalne vlasti

Predsjednici Stranke demokratske akcije, Stranke za bolju budućnost i Demokratske fronte Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić dogovorili su zajednički nastup na državnom i federalnom nivou vlasti, ali i u Kantonu Sarajevo. To, u prevodu znači da će SBB i DF izdati Šestorku i krenuti sa SDA u rušenje kantonalne Vlade

Ante Tomić: Da sam ja neko…

Da sam ja neko, učio bih djecu da se i u Mostaru, Travniku, Jajcu, Bobovcu igra šah, ali da se šahovnica, ipak, ne nalazi na bosanskoj zastavi!