Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Kim Jong-un više nije vrhovni lider Sjeverne Koreje

12. 07. 2019 - 13:00
|
|
by udrimuski.ba - avaz
|
foto: agencije

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un je novim ustavom zvanično proglašen za šefa države i vrhovnog komandanta vojske.

Pozivajući se na izjave posmatrača, novinske agencije navode da bi cilj novog ustava mogla biti priprema za potpisivanje mirovnog sporazuma sa SAD, na koji Sjeverna Koreja poziva s ciljem prekida ratnog stanja, koje postoji još od Korejskog rata vođenog od 1950. do 1953. godine.

U novom ustavu navodi se da je Kim, kao predsjedavajući Komisije za državna pitanja, vrhovni komandant vojske i "vrhovni predstavnik cijelog korejskog naroda", što znači da je šef države.

Kim je u prethodnom ustavu predstavljen kao "vrhovni lider", koji komandira oružanim snagama.

Profesor Instituta za Daleki istok na Univerzitetu Kjungnam Kim Dong-jup izjavio je da je Kim sanjao o tome da postane predsjednik Sjeverne Koreje i da je sada učinio da to postane stvarnost.

- On već dugo želi promijeniti nenormalnu politiku u kojoj je vojska na prvom mjestu - istakao je Kim Dong-jup.

Kim se od prošle godine usredsredio na ekonomiju, započeo razgovora sa SAD o nuklearnom programu Sjeverne Koreje i načinio korake ka promjeni slike o sebi kao svjetskom lideru, koristeći za taj cilj i samit sa Južnom Korejom, Kinom i Rusijom.

TAGOVI:Zadnje dodane

Avganistan: Ubijeno devet pripadnika milicije

Devetorica pripadnika avganistanske milicije poginulo je kada je na njih jutros otvorio vatru najmanje jedan njihov kolega, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Avganistana

Preporučujemo

Novi dogovori SDA, SBB, DF-a o rušenju kantonalne vlasti

Predsjednici Stranke demokratske akcije, Stranke za bolju budućnost i Demokratske fronte Bakir Izetbegović, Fahrudin Radončić i Željko Komšić dogovorili su zajednički nastup na državnom i federalnom nivou vlasti, ali i u Kantonu Sarajevo. To, u prevodu znači da će SBB i DF izdati Šestorku i krenuti sa SDA u rušenje kantonalne Vlade

Ante Tomić: Da sam ja neko…

Da sam ja neko, učio bih djecu da se i u Mostaru, Travniku, Jajcu, Bobovcu igra šah, ali da se šahovnica, ipak, ne nalazi na bosanskoj zastavi!