Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Dizdarević: Erdoanov zahtjev prerasta u pritisak

12. 07. 2019 - 11:54
|
|
by udrimuski.ba - avaz
|
foto: ilustracija

Pritisak Turske na Bosnu i Hercegovinu da izruči desetak turskih državljana koji žive u našoj zemlji, a koji su etiketirani kao pripadnici pokreta Fethulaha Gulena (Fethullah), turskog disidenta koji živi u egzilu u Americi, zasigurno će se nastaviti i u narednom periodu. Jasno je to iz stava turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), koji je članovima Predsjedništva BiH kazao da bi se na odnose BiH i Turske moglo odraziti ako njegov zahtjev ne bude ispunjen. 

 Agresivan odnos

Zlatko Dizdarević, dugogodišnji diplomat, novinar i pisac, komentirajući za “Avaz” Erdoanov pritisak na bh. vlasti, kaže da BiH na zahtjev turskog predsjednika mora odgovoriti isključivo pravnim putem te da se ne mogu “na osnovu pretpostavki i nečijih internih optužbi, ispostavljati takvi zahtjevi”.

- Oni se mogu ispostaviti samo na osnovu međunarodno priznatih presuda ili potjernica. Očigledno je da Erdoan ima agresivan odnos prema svima onima koji mu se ne sviđaju, evidentna je njegova opsjednutost Gulenom. No, to je njihova unutrašnja stvar i mi tu ne bismo trebali komentirati. Ali, očigledno je da je Erdoanov zahtjev prema BiH prerastao u pritisak - kaže Dizdarević.

On ocjenjuje da status koji su Erdoanu u BiH dali pojedini političari i stranke u BiH, omogućava turskom predsjedniku da vrši pritisak koji prevazilazi međunarodno priznate utemeljene odnose.

Politički bekgraund

- On računa na velike simpatije koje, blago rečeno, Bakir Izetbegović i Stranka demokratske akcije imaju prema njemu. To je jedan politički bekgraund s kojim on računa u BiH. On misli da na to ima pravo i zato vrši pritisak, čak i u pravnom smislu - smatra Dizdarević.

Dizdarević nema dileme da li bi BiH trebala ispuniti želje turskog predsjednika “na lijepe oči”. Zato pozdravlja to što je Predsjedništvo BiH, na Erdoanov zahtjev, kazalo da o ovom pitanju trebaju odlučiti pravosudne institucije. 

- Dat mu je racionalan i dovoljan odgovor. Neka pravosuđe, u skladu sa pravnim sistemom i s domaćim i međunarodnim zakonima, donese odluku, koja, prema mom uvjerenju, ne može da bude izručenje državljana drugoj državi bez poznatog, utvrđenog i priznatog međunarodnog poretka - zaključio je Dizdarević.Zadnje dodane

Preporučujemo

Jelena Trivić: „U BiH je na snazi sprega medija i političara“

Jutros se u Udri Muški, telefonski uključila zastupnica PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Jelena Trivić: „Već treću sedmicu zasijedamo po jednom dnevnom redu od 46 tačaka. Sada je glavna tema izvještaj IRB-a. Investiciono-razvojna banka je dobro zamišljen projekat, za koji su počele sa se vezuju kriminalne afere