Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Austrijska Vlada će predložiti Hahna za novi mandat

12. 07. 2019 - 10:32
|
|
by udrimuski.ba - N1
|
foto: Reuters

Prema pisanju evropskog izdanja Politica austrijska privremena premijerka Brigitte Berlein će predložiti trenutnog komesara za proširenje i dobrosusjedsku politiku Johannesa Hahna za još jedan mandat u Evropskoj komisiji.

Berlein je ovakvu odluku saopštila nakon konsultacija sa svim parlamentarnim partijama, što znači da je Hahn dobio treću uzastopnu nominaciju za komesarsku poziciju.

Hahn koji je član Austrijske Narodne Partije po prvi put je postao evropski komesar prije 9 godina kada je bio zadužen za regionalnu politiku. Mandat trenutne Evropske komisije kojom predsjedava Jean-Claude Juncker završava sa posljednjim danom oktobra, dok će nova Komisija ukoliko ne bude odgoda svoj petogodišnji mandat započeti 1. novembra ove godine. Hahn će tako postati jedan od sedam aktuelnih komesara kojima se smiješi još jedan mandat u Evropskoj komisiji.

Hahn do ovog trenutka nije izrazio želju na kojoj bi se poziciji mogao naći u narednom mandatu, ali je za njegovu sadašnju poziciju želju izrazio kanidat EPP-a iz Mađarske László Trócsányi, iskusni pravnik i diplomat koji se treutno nalazi na poziciji mađarskoj ministra pravde.

Svaki nominovani kandidat za komesara u Evropskoj komisiji prvo će morat proći potvrdu kod novog predsjednika Komisije nakon čega ide na konačnu potvrdu u Evropski parlament koji glasa o tome.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo