Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Lagumdžija na simpoziju o izgradnji društva zajedničkih vrijednosti

12. 07. 2019 - 10:14
|
|
by udrimuski.ba - N1
|
foto: Fondacija Društva zajedničkih vrijednosti

Uvodno izlaganje posvećeno izazovima i perspektivama društva zajedničkih vrijednosti u Bosni i Hercegovini i Zapadnom Balkanu zasnovano na istoimenom programu Madridskog Kluba, dr Zlatko Lagumdžija je situirao u evropske i globalne probleme koje kreira radikalna desnica i zagovornici podjeljenih, segregiranih, društava širom svijeta.

Adekvatan odgovor progresivnih snaga kroz borbu protiv različitih formi rastuće nejednakosti i otvaranje nove nade može biti samo kroz globalno koordinirane i lokalno ujedinjene pokrete socijalne pravde i demokracije na izgradnji društava zajedničkih vrijednosti.

Pored dr Lagumdžije uvodničari na ovom panelu su bili i Okafa Hadjji Predsjednica Socijalisticke Internacionale Żena, Kumi Naidoo Generalni Sekretar Amnesti International i Khan Afshani Direktor UNICEF Evropa za izbjeglice i migracije.

Ovom prilikom Joseph Stieglitz, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju i bivši glavni ekonomista Svjetske Banke, izložio je dijagnozu aktuelne globalne ekonomije u svjetlu izgradnje društava zajedničkih vrijednosti i borbe protiv nejednakosti kreiranjem odgovarajućeg “progresivnog kapitalizma” sa jakim regulatornim institucijama i adekvatnim socijalnim programima.Zadnje dodane

Preporučujemo

Jelena Trivić: „U BiH je na snazi sprega medija i političara“

Jutros se u Udri Muški, telefonski uključila zastupnica PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Jelena Trivić: „Već treću sedmicu zasijedamo po jednom dnevnom redu od 46 tačaka. Sada je glavna tema izvještaj IRB-a. Investiciono-razvojna banka je dobro zamišljen projekat, za koji su počele sa se vezuju kriminalne afere