Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Agius: Poricanje je završna faza genocida

11. 07. 2019 - 10:08
|
|
by udrimuski.ba - avaz - Fena
|
foto: Carmel Agius

Carmel Agius, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS), istaknuo je u intervjuu za "Avaz" kako za njega događaji koji su se prije 24 godine desili u Srebrenici, predstavljaju neke od najmračnijih dana u ljudskoj historiji.

 

- Kao najgore zvjerstvo koje se desilo na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata, genocid u Srebrenici karakterizirali su neopisiva brutalnost, surovost i zlo. Bol koju žrtve i porodice ubijenih i dalje osjećaju je nezamisliva - kaže Agius.

Agius smatra da Srebrenica treba da ostane i u BiH i u ostatku svijeta potresan podsjetnik na bol i patnju koje oni koji vode druge u ime nasilnih, zlih i destruktivnih ideologija, mogu nanijeti nevinima i ranjivima u društvu.

- Ona treba biti podsjetnik da se borba protiv takvih ideologija i za mir, stabilnost i vladavinu prava širom svijeta, nažalost, nikad ne okončava. Važno je prepoznati koliko smo daleko odmakli od tih stravičnih dana u julu 1995. U posljednje 24 godine, mnogi od onih koji su smatrani najodgovornijima za počinjene zločine, pozvani su na odgovornost kroz pravičan i transparentan proces, bilo od međunarodnih sudova, bilo od domaćih sudova u BiH, koji su, također, neumorno radili na utvrđivanju odgovornosti za ove stravične događaje. Srebrenica na taj način ostaje kao podsjetnik da niko, bez obzira na čin ili položaj, nije iznad zakona - kazao je Agius.

Odgovarajući na upit u vezi s dokazima i saslušavanju svjedoka i o tome šta mu je kao čovjeku bilo najteže slušati, Agius podsjeća kako su dokazi predočeni u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u predmetu "Popović i drugi", u kojem je predsjedavao, pokazali razmjere i zastrašujući broj ubistava, sistematičnost i naročitu brutalnost kojom su provedeni.

Dodao je da "ovo nikada ne smije ponovo desiti".

 

"Moja poruka: nikada ponovo, ovo se ponovo ne smije desiti, a oni koje ne zanimaju patnje žrtava i porodica i dalje negiraju ono što je Tribunal utvrdio, moraju stati sa tim. Oni i dalje dijele ovu državu i sigurno je to bolno za žrtve i za preživjele i za njihove porodice, a to ne pomaže ni pomirenju ni miru".

 

Negiranje genocida?

 

"Prije nekoliko dana, čuli smo snažnu izjave EU o poricanju i glorifikaciji zločinaca. Isto to mislim, čak imam i veću odgovornost u svojoj funkciji. Bio sam predjsednik MKSJ, a sada sam predsjednik Mehanizma koji nastavlja rad. Ja moram braniti presude koje su donesene u okviru institucija. Za mene je to velika odgovornost i moram je braniti. To su jedine ovlaštene institucije koje mogu dati dokaze za ono što se desilo u 1995., a to je genocid", kazao je


- Detaljne opise događaja u iskazima svjedoka u tom predmetu doživio sam kao šokantne i uznemirujuće. Priče svjedoka čak su ostavile neizbrisiv utisak na mene. Još me proganjaju nemilosrdnost izvršilaca i njihovo nesmiljeno provođenje razaranja, kao i posljedice toga po žrtve. Moje lične reakcije čine me još više svjesnim velike odgovornosti koju imamo kao sudije na međunarodnim sudovima da svoj rad obavljamo s najvećom nezavisnošću, nepristranošću i profesionalizmom, osiguravajući poštivanje pravičnog postupka radi utvrđivanja odgovornosti na osnovu međunarodnog prava - precizirao je Agius.

Na upit o tome postoji li način da se negatori genocida kazne kako se više nikada i nikome zlo ne bi ponovilo, Agius upozorava kako se poricanje genocida ponekad posmatra kao završna faza genocida te da je neophodno nastaviti s aktivnim zalaganjem za istinu.

- U tom pogledu, pozdravljam nedavne korake koje je preduzeo Predstavnički dom FBiH pozvavši Parlamentarnu skupštinu da usvoji zakon o zabrani negiranja genocida - kazao je, između ostalog, Agius.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo