Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Iran objavio da povećava nivo obogaćenog uranija

07. 07. 2019 - 13:59
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: avaz.ba

Iran je objavio kako podiže nivo obogaćenog uranija iznad dogovorenog nivoa od 3,67 posto, koja je dogovorena nuklearnim sporazumom iz 2015. godine, čime su prekršene odredbe toga sporazuma, prenose svjetske agencije.

- Iran će za nekoliko sati kad se riješe neki tehnički detalji, početi da obogaćuje uranij na nivo iznad 3,67 posto - izjavio je Behruz Kamalvandi (Behrouz), portparol iranske Organizacije za nuklearnu energiju, ali nije naveo tačan procent obogaćivanja.

Savjetnik iranskog vrhovnog vođe za međunarodna pitanja Ali Akbar Velajati (Velayati) izjavio je u subotu da će se obogaćivanje uranija "povećavati koliko to bude bilo neophodno za naše mirnodopske aktivnosti". 

Međunarodna agencija za atomsku energija (IAEA) saopćila je da će naredne sedmice održati vanredni sastanak na zahtjev SAD.

Sporazum o iranskom nuklearnom sporazumu zaključili su 2015. u Beču Iran i šest velikih sila - SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka, poslije 12 godina krize o tom programu.

Iranske vlasti obavezale su se prema sporazumu da će smanjiti svoj nuklearni program i neće proizvoditi atomsku bombu, očekujući da će im biti ukinute međunarodne sankcije.

Teheran je nakon američkog povlačenja iz sporazuma i uvođenja sankcija saopćio da neće više poštovati odredbe sporazuma.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo

Kardinal Puljić: Prijete mi!

Vrhbosanski nadbiskup otvoreno - Vladajuće strukture ne rade za narod, nego za stranački interes l Ako se usprotiviš, onda ili počnu stizati pisma ili poruke, ili počne javno linčovanje