Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Crnogorci više neće plaćati dugove starije od dvije godine, a neće im moći ni isključiti struju

07. 07. 2019 - 12:00
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: avaz.ba

Građani Crne Gore više neće biti uvjetovani da plate dugove starije od dvije godine da bi im se priključila voda ili struja, predviđa se novim prijedlogom zakona o zaštiti potrošača koji je predstavila crnogorska vlada.

Jovo Rabrenović iz Ministarstva ekonomije je izjavio poslije sjednice Vlade da će novim zakonom potrošač u Crnoj Gori biti više zaštićen.

Potrošači će biti zaštićeni tako što trgovac, ukoliko želi da povede postupak protiv potrošača, neće moći da mu isključi struju, vodu, ukoliko sud to nije presudio, ukoliko se radi o roku dužem od dvije godine.

- To znači da neće više biti uvjetovanja potrošača da mora platiti dug koji je stariji od dvije godine da bi mu se, naprimjer, uključila voda, struja - objasnio je on.

Trgovac će, kako dodaje, također biti obavezan da potrošaču na računu iskaže ne samo koliki je trenutni račun, već i dugovanja i zastarjeli dug.

- Bit će u obavezi da iznese i kolike su kamatne stope po raznim osnovama koje potrošač treba da plati - navodi on.

Prema novom zakonu, svaki prodavač će također biti obavezan da potrošaču vrati kusur, a ukoliko to ne uradi, ma o kolikoj se svoti novca radi, može biti kažnjen.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača Crna Gora prilazi korak bliže zatvaranju poglavlja 28 Zaštita potrošača i zdravlja u pregovorima za pristupanje EU. Rabrenović je naveo da sve ovo daje realne mogućnosti da se potrošači u Crnoj Gori osjećaju podjednako zaštićeni kao što su to potrošači u drugim EU zemljama.Preporučujemo

Redžep Salić u Udri Muški: „Podržavam inicijativu da se smijene upravljačke strukture“

„Redžepe, neću te pitati ništa. Ima stvari koje treba odćutati. Ljekar sam i poznate su mi procedure koje se tiču zbrinjavanja bolesnika. U Njemčkoj je potrebna odluka suda da bi se oko kreveta podigla malo veća ogradica. Da li se od juče išta promijenilo u Zavodu Pazarić, da li se pojavilo medicinsko osoblje, volonteri koji mogu pomoći da se uspostavi briga? Da li je istina da jedan ili dva čovjeka budu preko noći sa djecom, a Zavod ima preko 50 ekonomista?“' pita jutros Almir Čehajić Batko u Udri Muški Redžepa Salića, direktora Zavoda