Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Tanović lobira da Moric dobije bh. pasoš

07. 07. 2019 - 09:48
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: avaz.ba

U vrijeme kada se sve više bh. građana odriče pasoša BiH i zbog nemogućnosti da imaju dvojno državljanstvo, a takvih se nakon rata nanizalo više od 80.000, sporadično se desi da se svakih nekoliko mjeseci poneki građanin i upiše u knjigu državljana BiH.

Tako će Vijeće ministara BiH naredne sedmice odlučivati o tri zahtjeva za stjecanje bh. državljanstva. I to onog Senade Ćurić-Scheffler, Hektora Morica (Hector) i Mihaila Mateescua.

Ogroman doprinos 

Prema dostupnim podacima, Ćurić-Scheffler je menadžerica za ljudske resurse uspješne kompanije i nezvanično ima njemačko državljanstvo. Moric ima francusko državljanstvo, sin je Francuskinje i poznatog i proslavljenog bh. kipara Mirze Morića, koji decenijama živi i stvara u Francuskoj, ali 40 godina u toj zemlji i šire radi i na promociji BiH, koju nikad nije zaboravio.

Brojne preporuke

Mateescu je iz Rumunije, ali je od 1996. godine u Sarajevu, otkad je angažiran u Baletu Narodnog pozorišta, gdje igra solistički repertoar brojnih baletnih predstava.

Tanović: Preporučio Morica  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

 Tanović: Preporučio Morica  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Saznajemo da sve troje aplikanata za bh. državljanstvo, od kojih su Moric i Ćurić-Scheffler bosanskih korijena, imaju brojne izuzetne preporuke u kojima je obrazloženo zbog čega baš oni trebaju dobiti bh. pasoš.

Ipak, najviše ih ima Hektor Moric, kojem su preporuke dali i naš oskarovac Danis Tanović, akademik Abdulah Sidran, profesori Halil Tikveša i Mirza Redžepagić, ali i brojni drugi intelektualci iz BiH.

Mirza Morić, Hektorov otac, dao je izuzetan doprinos tokom agresije na BiH kada je svojim angažmanom nastojao prenositi istinu o BiH. Hektor Moric također je umjetnik, a već izvjesno vrijeme živi u BiH.Zadnje dodane

Preporučujemo

Snijeg prekrio olimpijski grad

Nakon natprosječno visokih temperatura koje su prevladavale proteklih dana u Bosni i Hercegovini, svježiji zrak donio je prvi ovosezonski snijeg koji je zabijelio veliki broj bh. gradova

Majda Kovač: „Moramo prevazići paniku, vjerovati stručnim službama i ne nasijedati na dezinformacije“

Majda Kovač: " Zemljotres je prirodna pojava koja se ne može predvidjeti i zbog toga su posljedice razorne. Strah je najjače ljudsko osjećanje i radimo tada nešto što ne bismo trebali; zato je neophodno da svi u kući imamo tranzistore, brojeve hitnih službi, lijekove, predmete kojima bismo mogli udarati o zid i prokrčiti eventualne naslage nagomilanog materijala. Moramo prevazići paniku i vjerovati stručnim i nadležnim službama, ne nasijedajući na dezinformacije koje kruže internetom.“