Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Borac za slobode

26. 06. 2019 - 07:48
|
|
by udrimuski.ba - avaz
|
foto: Ilustracija

Turski nobelovac Orhan Pamuk (67) jedan je od najvećih živućih pisaca današnjice. Ovaj veliki borac za slobodu govora i ljudska prava trenutno boravi u Sarajevu, gdje će prisustvovati premijeri predstave „Snijeg“, nastale prema njegovom istoimenom romanu za koji je 2006. godine osvojio Nobelovu nagradu.  

Radi se o svjetskom umjetniku, koji je u razgovoru za „Avaz“ istakao da je veliki prijatelj BiH. Prvog dana posjete bh. prijestonici obišao je nekoliko ratnih muzeja te na taj način, kako je i sam rekao, poslao poruku svim Bosancima i Hercegovcima da nikad ne smiju zaboraviti tragičnu prošlost, ali da ne smiju posustati u traženju veće demokratije i evropskih standarda.

Svjestan je Pamuk da se Sarajevo izgradilo od 2.000 godine, kada ga je prvi put posjetio, i donekle prekrilo ratne ruševine iz dana agresije, ali je i još više svjestan da su mnogi njegovi građani zbog nakaradne politike daleko ispred vrata Evropske unije. One zajednice evropskih zemalja od koje, kako i sam kaže, ne smijemo odustati jer alternative nemamo.

Ferit Orhan Pamuk rođen je 7. juna 1952. godine u Istanbulu. Aktivno počinje pisati 1974., a već za prvi roman, „Dževdet-beg i njegovi sinovi“, osvaja prestižne nagrade. Vrhunac Pamukove međunarodne slave označio je izlazak romana „Zovem se Crvena“ 2000. godine, a „Snijeg“ iz 2002. postavio ga je u sami vrh svjetske književne elite.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo