Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

ĐONLAGIĆ DEMANTIRAO ČOVIĆA I DODIKA: "Neće doći do obustave finansiranja državnih institucija"

25. 06. 2019 - 21:48
|
|
by udrimuski.ba - Dženan Đonlagić
|
foto: Ilustracija

Potpredsjednik DF-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH reagovao je na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kao i na izjavu lidera HDZ-a Dragana Čovića, kako će u ponedjeljak doći do obustave finansiranja državnih institucija.

“Povodom najnovije medijske izjave gospodina Milorada Dodika, u funkciji Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, kako od ponedjeljka neće biti isplaćene plate državnim službenicima i kako ni on neće dobiti platu u ponedjeljak, želim sa argumentima kazati da takva izjava naprosto nije tačna!, kaže Đonlagić. 

Naravno, dodaje on, ne radi se ovdje o bilo kakvoj zabrinutosti o njegovoj plati, već ova izjava ustvari implicira kako će institucije BiH ostati bez finansiranja. To se neće desiti.

Naime, pojašnjava Đonlagić, vrlo eksplicitno je, kroz Zakon o finansiranju institucija BiH, predviđeno otklanjanje zastoja u finansiranju institucija BiH kada Parlamentarna skupština BiH ne usvoji Budžet najkasnije do 31. decembra.

U članu 11., stav (1), koji govori o “privremenom finansiranju”, navodi se da, ako Parlamentarna skupština BiH ne usvoji Zakon o budžetu, kao što je to recimo danas slučaj, FINANSIRANJE ĆE BITI PRIVREMENO SVE DO STUPANJA NA SNAGU TOG ZAKONA.

Ovim rješenjem je onemogućena i finansijska blokada funkcionisanja državnih institucija, za razliku od aktuelne institucionalne blokade rada Parlamentarne skupštine BiH kakvoj svjedočimo u režiji SNSD-a i njegovih marginalnih političkih satelita.

Prema tome, kako već postoji Odluka Vijeća ministara BiH o privremenom finansiranju, finansiranje institucija BiH, za sve dospjele obaveze iz mjeseca juna, će se od ponedjeljka nesmetano realizovati”, navodi se u reakciji Dženana Đonlagića.

Podsjetimo, u svojevrsnoj zajedničkoj akciji Milorad Dodik je neformiranje Vijeća ministara u što kraćem roku i po njegovoj želji stavio u kontekt mogućnosti raspada, tvrdeći da će doći do prestanka finansiranja državnih institucija, zbog čega navodno i on lično neće primati platu:

"Neću ni je dobivati platu od ponedjeljka ako ne dođe do odluke o privremenom finansiranju", rekao je Dodik.

Čović je izjavio je kako ove sedmice istiće privremeno finansiranje institucija države i "pitanje je hoćemo li imati novo finansiranje ili bolje pitati ako već ne radimo zašto ćemo dobijati plaće".Zadnje dodane

Bogunić podnijela ostavku, Vlada KS bez ministrice

U kabinet premijera Kantona Sarajevo dostavljena je ostavka ministrice Zinete Bogunić na funkciju ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u skladu sa članom 12. Zakona o Vladi, saopćeno je danas iz kantonalne Vlade

Preporučujemo

Kardinal Puljić: Prijete mi!

Vrhbosanski nadbiskup otvoreno - Vladajuće strukture ne rade za narod, nego za stranački interes l Ako se usprotiviš, onda ili počnu stizati pisma ili poruke, ili počne javno linčovanje