Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

ĐONLAGIĆ DEMANTIRAO ČOVIĆA I DODIKA: "Neće doći do obustave finansiranja državnih institucija"

25. 06. 2019 - 21:48
|
|
by udrimuski.ba - Dženan Đonlagić
|
foto: Ilustracija

Potpredsjednik DF-a i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH reagovao je na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, kao i na izjavu lidera HDZ-a Dragana Čovića, kako će u ponedjeljak doći do obustave finansiranja državnih institucija.

“Povodom najnovije medijske izjave gospodina Milorada Dodika, u funkciji Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, kako od ponedjeljka neće biti isplaćene plate državnim službenicima i kako ni on neće dobiti platu u ponedjeljak, želim sa argumentima kazati da takva izjava naprosto nije tačna!, kaže Đonlagić. 

Naravno, dodaje on, ne radi se ovdje o bilo kakvoj zabrinutosti o njegovoj plati, već ova izjava ustvari implicira kako će institucije BiH ostati bez finansiranja. To se neće desiti.

Naime, pojašnjava Đonlagić, vrlo eksplicitno je, kroz Zakon o finansiranju institucija BiH, predviđeno otklanjanje zastoja u finansiranju institucija BiH kada Parlamentarna skupština BiH ne usvoji Budžet najkasnije do 31. decembra.

U članu 11., stav (1), koji govori o “privremenom finansiranju”, navodi se da, ako Parlamentarna skupština BiH ne usvoji Zakon o budžetu, kao što je to recimo danas slučaj, FINANSIRANJE ĆE BITI PRIVREMENO SVE DO STUPANJA NA SNAGU TOG ZAKONA.

Ovim rješenjem je onemogućena i finansijska blokada funkcionisanja državnih institucija, za razliku od aktuelne institucionalne blokade rada Parlamentarne skupštine BiH kakvoj svjedočimo u režiji SNSD-a i njegovih marginalnih političkih satelita.

Prema tome, kako već postoji Odluka Vijeća ministara BiH o privremenom finansiranju, finansiranje institucija BiH, za sve dospjele obaveze iz mjeseca juna, će se od ponedjeljka nesmetano realizovati”, navodi se u reakciji Dženana Đonlagića.

Podsjetimo, u svojevrsnoj zajedničkoj akciji Milorad Dodik je neformiranje Vijeća ministara u što kraćem roku i po njegovoj želji stavio u kontekt mogućnosti raspada, tvrdeći da će doći do prestanka finansiranja državnih institucija, zbog čega navodno i on lično neće primati platu:

"Neću ni je dobivati platu od ponedjeljka ako ne dođe do odluke o privremenom finansiranju", rekao je Dodik.

Čović je izjavio je kako ove sedmice istiće privremeno finansiranje institucija države i "pitanje je hoćemo li imati novo finansiranje ili bolje pitati ako već ne radimo zašto ćemo dobijati plaće".Zadnje dodane

Vlada FBiH o informacijama o stanju u Zavodu Pazarić

Vlada Federacije BiH će na sjednici, koja je počela danas, razmatrati nekoliko informacija s predloženim zaključcima koji se odnose na stanje u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić

Preporučujemo

Redžep Salić u Udri Muški: „Podržavam inicijativu da se smijene upravljačke strukture“

„Redžepe, neću te pitati ništa. Ima stvari koje treba odćutati. Ljekar sam i poznate su mi procedure koje se tiču zbrinjavanja bolesnika. U Njemčkoj je potrebna odluka suda da bi se oko kreveta podigla malo veća ogradica. Da li se od juče išta promijenilo u Zavodu Pazarić, da li se pojavilo medicinsko osoblje, volonteri koji mogu pomoći da se uspostavi briga? Da li je istina da jedan ili dva čovjeka budu preko noći sa djecom, a Zavod ima preko 50 ekonomista?“' pita jutros Almir Čehajić Batko u Udri Muški Redžepa Salića, direktora Zavoda