Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Šta će raditi "žandarmerija" koju je MUP RS najavio umjesto rezervnog sastava?

25. 06. 2019 - 19:29
|
|
by udrimuski.ba - N1
|
foto: N1 - ilustracija

Odluka MUP-a Republike Srpske da odustane od uvođenja rezervnog sastava policije izazvala je brojne reakcije. Podrška je stigla iz međunarodnih krugova i stranih ambasada. No, nejasnoća ostaje u formulaciji "žandarmerija", koja će biti uspostavljenja reorganizacijom najavljenom iz entitetskog MUP-a.

Pozdravljamo odluku - to je prva reakcija velikog dijela međunarodne zajednice na odluku MUP-a Republike Srpske da odustane od uvođenja rezervnog sastava policije.

“OHR pozdravlja to što je Republika Srpska odlučila da ne nastavi s uspostavom rezervnog sastava policije. Što se tiče najave RS-a u vezi s reorganizacijom policije OHR bi želio steći bolje shvatanje o tome kakvi su planovi RS-a prije nego što iznese eventualne dalje komentare u vezi s ovim pitanjem. Bez obzira na to, i dalje postoji potreba za poboljšanom saradnjom između agencija za provođenje zakona u BiH s ciljem rješavanja problema koji se javljaju u cijeloj zemlji, poput npr. problema s migracijama", saopštili su iz OHR-a.

Ovo je korak u pravom smjeru, kažu u Američkoj ambasadi. Ipak, imaju pitanje za MUP Republike Srpske:

"Tražimo dodatne informacije od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske o informaciji od 24. juna prema kojoj će jedinice za podršku promjeniti naziv u “žandarmeriju” koja se definiše kao vojna komponenta institucija za primjenu zakona. Sjedinjene Američke Države ulažu milione dolara u BiH, u policijske jedinice koje nisu militarizovane i koje su, prije svega, u funkciji zaštite građana i ti ciljevi će i dalje biti naš prioritet."

I Britanska ambasada pozdravila je odustajanje od rezervnog sastava, uz konstataciju da je potrebno vidjeti šta se u ovom kontekstu podrazumijeva pod "žandarmerijom".

Novinar Elvir Bucalo smatra da je ovim potezom Dodik dobio besplatan kredit:

"Svi su to dočekali sa radošću. Dodik sa ekipom radi savršeno precizan posao. On je od benigne situacije uzburkao javnost najavom o formiranju rezervnog sastava policije. Odustao je, i svi smo znali to. I sad je dobio kredit ni iz čega. I dobit će opet kredit za nekoliko sedmica kada odustane i od žandarmerije."

MUP Republike Srpske je odustajanje od rezervnog sastava javnost obavijestio pisanim putem, uz najavu uvođenja Žandarmerije bez posebnog pojašnjenja.

"Jedinice za podršku promijeniće naziv u Žandarmerija, koja će biti dopunjena aktivnim sastavom Ministarstva unutrašnjih poslova, prevashodno mlađim policajcima koji su policijsko obrazovanje stekli na Policijskoj akademiji", stoji u saopštenju MUP-a RS.

"Zamoliću da me to pitate za mjesec dana, a ko vam ne bude to jasno. Pa ćete vidjeti šta znači rezervni sastav a šta znači žandarmerija", kazao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Žandarmerija je po definiciji vojna formacija zadužena za obavljanje policijskih zadaća. Ovakvu formaciju ima susjedna Srbija. Zadatak joj je borba protiv terorizma, hapšenje pripadnika organiziranih i opasnih kriminalnih grupa, uspostavljanje javnog reda narušenog u većem obimu, pružanje pomoći u vanrednim situacijama.

MUP Republike Srpske najavio je formiranje rezervnog sastava policije zbog, kako je obrazloženo, sve većeg broja ilegalnih migranata. Uslijedile su oštre reakcije međunaradne zajednice, te vlasti u Federaciji koje su bile spremne odgovoriti istom mjerom.

Odustajanje od rezervog sastava dogodilo se nakon posjeta Methewa Pallmera našoj zemlji, koji je na sastanku sa šefovima policijskih agencija razgovarao i o u najavi uvođenja rezervnog sastava policije.Zadnje dodane

Vlada FBiH o informacijama o stanju u Zavodu Pazarić

Vlada Federacije BiH će na sjednici, koja je počela danas, razmatrati nekoliko informacija s predloženim zaključcima koji se odnose na stanje u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić

Preporučujemo

Redžep Salić u Udri Muški: „Podržavam inicijativu da se smijene upravljačke strukture“

„Redžepe, neću te pitati ništa. Ima stvari koje treba odćutati. Ljekar sam i poznate su mi procedure koje se tiču zbrinjavanja bolesnika. U Njemčkoj je potrebna odluka suda da bi se oko kreveta podigla malo veća ogradica. Da li se od juče išta promijenilo u Zavodu Pazarić, da li se pojavilo medicinsko osoblje, volonteri koji mogu pomoći da se uspostavi briga? Da li je istina da jedan ili dva čovjeka budu preko noći sa djecom, a Zavod ima preko 50 ekonomista?“' pita jutros Almir Čehajić Batko u Udri Muški Redžepa Salića, direktora Zavoda