Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Stoltenberg: Nadam se da će Sjeverna Makedonija postati dio NATO saveza na predstojećem samitu

25. 06. 2019 - 14:31
|
|
by udrimuski.ba / Agencije
|
foto: Fena

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je nadu da će ratifikacija protokola o pristupanju Sjeverne Makedonije tom vojnom savezu biti završena do decembra, tako da bi ona mogla postati punopravna članica na predstojećem samitu u Londonu.

- Svi saveznici su potpisali pristupni protokol u februaru, nakon čega je počela ratifikacija u nacionalnim parlamentima koja ide dosta brzo. Bilo bi dobro ako se to završi do decembra, kada će se u Londonu sastati lideri zemalja članica alijanse - istakao je Stoltenberg.

On je naglasio da Sjeverna Makedonija ispunjava standarde za učlanjenje u NATO i ponovo je pohvalio premijere Grčke i Makedonije zbog hrabrosti iskazane u rješavanju spora oko imena. 

Učlanjenje Sjeverne Makedonije u NATO predstavlja i signal da politika otvorenih vrata uspješno funkcionira.Zadnje dodane

Preporučujemo

Kardinal Puljić: Prijete mi!

Vrhbosanski nadbiskup otvoreno - Vladajuće strukture ne rade za narod, nego za stranački interes l Ako se usprotiviš, onda ili počnu stizati pisma ili poruke, ili počne javno linčovanje