Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Sarajevo: Na Dobrinji instaliran prvi uređaj za reanimaciju

25. 06. 2019 - 14:13
|
|
by udrimuski.ba - Fena
|
foto: Fena

Grad Sarajevo u saradnji sa Zavodom za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo realizira projekat instaliranja automatskog defibrilatora (AED uređaja za reanimaciju), po uzoru na evropske metropole i njihov standard.

Prvi takav uređaj danas je pušten u funkciju u ulici Bulevar branilaca Dobrinje 4-1 na Dobrinji, a ostalih pet defibliratora će biti postavljeni na frekventnim lokacijama u gradu, u Gradskoj vijećnici, Ferhadiji, Skenderiji i vjerovatno u Olimpijskom bazenu Otoka.

Zavod za hitnu medicnsku pomoć je već počeo kampanju edukacije korištenja ove vrste uređaja.

Ovom prilikom na Dobrinji je danas obavljen javni prkaz korištenja uređaja u slučaju potrebe.

Direktor Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć KS Adem Zalihić kazao je da se radi o "aparatima za oživljavanje i namijenjen je i laicima".

"Aparati su apsolutno sigurni i niko od korisnika se ne može povrijediti. Aparat može prouzročiti šok samo kada je stalo srce. Nema nikave bojazni, vrlo je jdnostavna upotreba, ali je, naravno, za to potrebna obuka. Mi smo se obavezali da ćemo sve ljude koji budu u kontaktu s aparatom obučiti za njegovo korištenje. Trenutni broj aparata je nedovoljan za sve lokacije koje zaslužuju da ga imaju. U EU standard je da se na svakoj lokaciji gdje se okupi hiljadu ljudi treba da se nađe jedan ovakav uređaj", kazao je Zalihić.

Dodao je da je cilj da što više građana, učenika osnovnih i srednjih škola prođe osnove procedure korištenja aparata, te da će se nastaviti s edukacijom u svim školama u Sarajevu.

Gradonačelnik Abdulah Skaka izrazio je zadovoljstvo što se "Grad Sarajevo ovim projektom pozicionira u listu svjetskih metropola koji imaju ovakve uređaje".

"Mi ćemo i u budućnosti pratiti i podržavati ovaj projekat, jer bilo koje uloženo vrijeme i uložena energija, ako spasimo jedan život za nas je jako važan. Ovakvi i slični projekti podižu svijest o zdravlju svih građana Sarajeva. U prvoj fazi ćemo pokloniti šest ovakvih uređaja na korištenje", kazao je Skaka.

Defibrilatori su uređaji za reanimaciju koje sve veći broj zemalja postavlja na javne prostore masovnog okupljanja kako bi se u slučaju potrebe koristili prije dolaska Hitne pomoći.

TAGOVI:Preporučujemo