Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Ambasada SAD o potezu entiteta Republike Srpske: Korak u pravom smjeru

25. 06. 2019 - 11:56
|
|
by udrimuski.ba - N1
|
foto: Ilustracija

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini komentarisali su za N1 najavu Vlade Republike Srpske nakon najave da će ovaj entitet odustati od formiranja rezervnog sastava entitetskog MUP-a, ali da će oformiti žandarmeriju.

Iz Ambasade su kazali da je odluka ''da se povuku amandmani na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima Republike Srpske -  korak u pravom smjeru''.

''Njima bi se stvorili uvjeti za formiranje rezervnog sastava policije Republike Srpske. Kao što smo i ranije govorili, uspostava rezervnih policijskih sastava u bilo kojem entitetu ne doprinosi rješavanju transnacionalnog pitanja poput migrantske krize. Jedino će veći stepen koordinacije i interoperabilnosti doprinijeti stabilnijoj i sigurnijoj Bosni i Hercegovini. S druge strane, rezervne policijske snage bi samo povećale tenzije i vodile ka eskalaciji nepovjerenja", istakli su iz Ambasade SAD u BiH.

Također, navode da traže dodatne informacije od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske o informaciji od 24. juna prema kojoj će jedinice za podršku promjeniti naziv u “žandarmeriju”, koja se definiše kao vojna komponenta institucija za primjenu zakona.

"Sjedinjene Američke Države ulažu milione dolara u BiH u policijske jedinice koje nisu militarizovane i koje su, prije svega, u funkciji zaštite građana i ti ciljevi će i dalje biti naš prioritet", naglašavaju..

Podsjećamo, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je jučer da će RS, ako ne može imati rezervni sastav policije, formirati žandarmeriju po ugledu na sve zemlje u okruženju i u svijetu.

TAGOVI:Zadnje dodane

Bogunić podnijela ostavku, Vlada KS bez ministrice

U kabinet premijera Kantona Sarajevo dostavljena je ostavka ministrice Zinete Bogunić na funkciju ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u skladu sa članom 12. Zakona o Vladi, saopćeno je danas iz kantonalne Vlade

Preporučujemo

Kardinal Puljić: Prijete mi!

Vrhbosanski nadbiskup otvoreno - Vladajuće strukture ne rade za narod, nego za stranački interes l Ako se usprotiviš, onda ili počnu stizati pisma ili poruke, ili počne javno linčovanje