Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Arnautu u Parlamentu odbili dati saglasnost da održi predavanje u Hagu, on će ipak otputovati

25. 06. 2019 - 10:36
|
|
by udrimuski.ba/klix.ba
|
foto: Ilustracija

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut održat će u četvrtak predavanje na Institutu Clingendael u Haagu na temu "Perspektive Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji".

Arnaut će na ovu temu govoriti u svjetlu negativnog izvještaja Evropske komisije o sposobnosti naše zemlje da otpočne pregovore za članstvo, a posebno će se osvrnuti na potrebu temeljite reforme pravosuđa, neophodnost poduzimanja mjera protiv korupcije i sprege između različitih grana vlasti, te uvođenja robusnih mehanizama u borbi protiv sukoba interesa zvaničnika u svim granama vlasti na svim nivoima. 

Iako Institut Clingendael snosi sve troškove ovog putovanja, te iako je Clingendael poziv uputio putem Ministarstva vanjskih poslova BiH, Kolegij Predstavničkog doma odbio je Arnautu izdati saglasnost sa obrazloženjem da je "poziv upućen na ime", a Kolegij u sastavu HDZ-SDA-SNSD je smatrao da oni trebaju odrediti predstavnika. 

Arnaut je stoga, kako je naveo, otvorio godišnji odmor, te će tako na ovu temu govoriti u svojstvu predavača kojeg je odabrao Clingendael.

"Uzimajući u obzir činjenicu da Kolegij u proteklih sedam mjeseci na međunarodne konferencije šalje, o trošku građana Bosne i Hercegovine, isključivo zastupnike koji ne govore engleski, francuski ili bilo koji drugi strani jezik danas sam zatražio informacije o ukupnim troškovima usluga prevodioca na takvim putovanjima", naveo je Arnaut.

Holandski institut za međunarodne odnose Clingendael je nezavisna naučno-istraživačka institucija i diplomatska akademija i vodeća akademska organizacija u svijetu na polju međunarodnih odnosa.

Institut Clingendael također pruža savjetodavne usluge brojnim vladama, parlamentima i drugim institucijama u svijetu. Oko dvije trećine budžeta Instituta finansira Vlada Kraljevine Holandije, poglavito Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo odbrane te zemlje.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo