Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Skupština KS: Zastupnike zanima koliko je ljekara napustilo KCUS i koliko je izvršeno transplantacija bubrega u 2018.

24. 06. 2019 - 12:10
|
|
by udrimuski.ba - avaz
|
foto: ilustracija

11: 24 Nakon što su zastupnici Skupštine KS oborili izvještaj o izvršenju budžeta za 2018. godinu, trenutno se razmatra izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. 

Zastupnica Bilsena Šahman (SBB) je pitala kako je moguće da je od 17 prigovora uposlenika KCUS-a odbačeno 14 te zašto se ljekari ne šalju na edukacije. Zastupnik Sead Milavica pitao je zašto je poništen konkurs za specijalizaciju i ko je za to odgovoran. 

Koliko je doktora, medicinskih tehničara i specijalista napustilo KCUS prošle godine, pitao je između ostalog zastupnik Samir Suljević (SDP).

Damir Nikšić (SZ) pitao je kada će na KCUS vratiti ljekare koji su dokazali mobing, a koji su u međuvremenu otpušteni.

Kao i zastupnica Šahman, i Igor Stojanović (SDP) je, također, pitao zbog čega je povećana kirija za bolnicu "Dr. Ernest Grin".

Predsjedavajući Skupštine Elmedin Konaković pitao je koliko je izvršeno transplantacija bubrega u 2018. i koliko je napravljeno operacija kod beba s kardiovaskularnim bolestima.

- Je li istina da na nekim klinikama dežuraju internisti, a ne hirurzi? Je li tačno da ste Službu za reviziju dodijelili kabinetu direktorice KCUS-a? Ko radi operacije kada je u pitanju iščašenje kukova - rekao je Konaković.

10:46 U toku je nastavak devete sjednice Skupštine KS. Sa 30 glasova za Skupština je donijela odluku o imenovanju Samira Termiza za zamjenika pravobranioca. 

On, inače, obavlja funkciju sekretara Pravobranilaštva. Prije stupanja na funkciju Termiz je položio svečanu izjavu. 

Također, usvojen je prijedlog o izmjeni odluke o imenovanju Nezavisnog odbora Skupštine KS. Time je Kenan Kapo imenovan za sedmog člana Nezavisnog odbora.

Pred zastupnicima je bio i izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu.

Ministar finansija Amel Kovačević istakao je da su prihodi iznosili oko 805 miliona KM, a rashodi 765 miliona KM.

- Prihodi od poreza tri posto su veći u odnosu na ono što je planirano za tu godinu. Suštinski, to je solidna priča kada je u pitanju prikupljanje prihoda. U tom periodu imali smo kapitalne transfere koje smo realizirali u procentu od 59 posto – dodao je Kovačević.Zadnje dodane

Preporučujemo

Mektić za tešku migrantsku krizu krivi Dodika

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine planski opstruira realizaciju bilo kakvih predloženih mjera jer tako želi srušiti Bosnu i Hercegovinu kao državu, kaže državni ministar sigurnosti