Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Bissel: ANP bi definirao reforme koje bi BiH poduzela

24. 06. 2019 - 10:20
|
|
by udrimuski.ba - Vijesti.ba
|
foto: ilustracija

Članstvo u NATO-u donosi najefikasniju odbranu na priuštiv način, a samo članice NATO-a uživaju prednosti kolektivne odbrane. S tim u vezi, sigurnost je temelj prosperiteta, izjavila je u intervjuu za današnje "Oslobođenje" komandant NATO štaba u Sarajevu, brigadni general Marti Bissel.

 

- BiH je prelijepa zemlja sa mnogo potencijala. Međutim, taj se potencijal neće ostvariti sve dok BiH ne nađe način da se fokusira na budućnost i stvori prilike za svoje građane da ostanu u zemlji. NATO-štab Sarajevo je spreman pomoći BiH i radujemo se našem kontinuiranom partnerstvu - kazala je Bissel.

Upitana koliko je BiH u ovom trenutku daleko od članstva u Savezu, posebno imajući u vidu opstrukcije slanja prvog godišnjeg nacionalnog programa, kazala je da put ka članstvu zavisi od brojnih faktora i različit je za svaku zemlju.

- NATO štab Sarajevo pruža pomoć BiH od 2004, što znači da već imamo izvrstan partnerski odnos. Doprinos BiH našoj zajedničkoj sigurnosti dobro je poznat, a BiH je pokazala jasno opredjeljenje za regionalni dijalog i saradnju, uključujući i učešće u našoj misiji Odlučna podrška u Afganistanu i doprinos borbi protiv ISIS-a. Sve to jeste važno za napredovanje BiH- rekla je Bissel.

Podsjetila je da su se ministri vanjskih poslova NATO-a nedavno složili da prihvate dostavljanje prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) BiH.

- Taj mehanizam može pomoći Bosni i Hercegovini da produbi svoju saradnju sa NATO-om. BiH je, uz konsultacije sa NATO-om, arhitekta tog plana. ANP bi definirao reforme koje bi BiH poduzela s ciljem dostizanja boljeg života svojih građana. Te reforme bi, također, pripremile BiH za eventualno članstvo u Savezu ako bi to bila odluka u datom trenutku. U regionu je dužina trajanja tog procesa bila vrlo različita. To zavisi od brojnih faktora, uključujući i brzinu kojom zemlja poduzima potrebne reforme - istaknula je.

Upitana hoće li strani utjecaj spriječiti ulazak BiH u NATO kada to nije uspio sa Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom, Bissel je rekla da se svaka zemlja uvijek suočava sa izborima i uvijek će biti onih koji će joj nuditi da krene ovim ili onim putem.

- To može biti zbog vojnih, ekonomskih ili političkih razloga. Bosna i Hercegovina je već decenijama birala put euroatlantskih integracija. To je pravac kojim su se ljudi ove zemlje odlučili ići i mi ćemo ih podržati u tom izboru. Građani Bosne i Hercegovine dobro znaju koji put nudi najbolju moguću budućnost njima i njihovoj djeci. Radujemo se da im na tom putu pomognemo - izjavila je Gisselza "Oslobođenje".

TAGOVI:Zadnje dodane

Pretresi na području Posušja, Ljubuškog i Širokog Brijega

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) pretresli su tri poslovna objekta na području Posušja, Ljubuškog i Širokog Brijega radi pronalaska tragova i predmeta u vezu s organiziranim kriminalom, poreznom utajom ili prevarom, carinskom prevarom, te krivotvorenje službene isprave

Rezultati PISA istraživanja realni, prioritet je provedba preporuka

Rezultati PISA istraživanja jesu poražavajući, ali nisu iznenađujući imajući u vidu činjenicu da posljednje tri decenije obrazovanje nije bilo u vrhu prioriteta u Bosni i Hercegovini - kazala je profesorica emeritus i direktorica Fondacije "Obrazovanje u akciji" Lamija Tanović

Preporučujemo

Snijeg prekrio olimpijski grad

Nakon natprosječno visokih temperatura koje su prevladavale proteklih dana u Bosni i Hercegovini, svježiji zrak donio je prvi ovosezonski snijeg koji je zabijelio veliki broj bh. gradova

Majda Kovač: „Moramo prevazići paniku, vjerovati stručnim službama i ne nasijedati na dezinformacije“

Majda Kovač: " Zemljotres je prirodna pojava koja se ne može predvidjeti i zbog toga su posljedice razorne. Strah je najjače ljudsko osjećanje i radimo tada nešto što ne bismo trebali; zato je neophodno da svi u kući imamo tranzistore, brojeve hitnih službi, lijekove, predmete kojima bismo mogli udarati o zid i prokrčiti eventualne naslage nagomilanog materijala. Moramo prevazići paniku i vjerovati stručnim i nadležnim službama, ne nasijedajući na dezinformacije koje kruže internetom.“