Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Preminuo Žarko Varajić

24. 06. 2019 - 08:00
|
|
by udrimuski.ba/sprotklub.hr
|
foto: sprotklub.hr

Bivši član legendarne generacija Bosne, ali i Sutjeske i Al Aina ostat će upamćen kao jedan od istinskih velikana igre pod obručima, naročito zbog 45 postignutig poena u finalu Eurolige u kojem je Bosna bila bolja od Emersona. Njegov rekord ni danas nije srušen.

Rođenjem Nikšićanin za A reprezentaciji je nastupio 126 puta, bio je srebrni na Olimpijskim igrama u Montrealu, osvojio je zlato na Europskom prvenstvu u Liegeu 1977, broncu dvij godine kasnije u Torinu, zlato na Mediteranskim igrama 1975, kao i dva zlata na Balkanskim igrama u Solunu 1974. i u Burgasu 1976.

Varajić je bio sportski direktor muških reprezentativnih selekcija u Košarkaškom savezu Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i Srbije. Bio je zamjenik saveznog minsitra za sport.

Tijekom karijere dobio je brojne nagrade, među kojima su Super Oskar za najboljeg igrača Europe u svim Europskim kupovima 1979, Majka nagrada - najveće društveno priznanje u Bosni i Hercegovini, Šestoaprilska nagrada - najveće društveno priznanje grada Sarajeva, tri zlatne značke SOFKA Jugoslavije, Orden Nemanje prvog stapena SR Jugoslavije, Orden jugoslovenske zastave prvog reda.

Volontirao je kao član Olimpijskih igara u Sarajevu, kao predsjednik Stručnog saveza Košarkaškog saveza Jugoslavije od 1987. do 1992, kao predsjednik Programske komisije jugoslovenskog Olimpijskog komiteta od 1996. do 2000, kao sportski direktor olimpijskog tima Srbije na Igrama u Sydneyu 2000, kao predsjednik Sportskog saveza Srbije od 2003. do 2006, sudjelova je aktivno u organizaciji Europskog prvenstva u košarci u Beogradu 2005, a bio je i direktor turnira EYOF 2007.Zadnje dodane

Preporučujemo