Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Nijedan kandidat nije dobio većinu, o nasljedniku Junckera ponovo 30. juna

21. 06. 2019 - 10:23
|
|
by udrimuski.ba - N1
|
foto: agencije

Novi samit lidera Evropske unije (EU) zakazan je 30. juna poslije neuspjeha lidera da se dogovore o novom kandidatu na funkciji predsjednika Evropske komisije, koji će naslijediti Jean-Claudea Junckera.

"Nijedan kandidat nije dobio većinu. Ponovo ćemo se sastati 30. juna", izjavio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk poslije nekoliko sati razgovora lidera EU o tom pitanju.

Izbor novog predsjednika Evropske komisije postao je zamršen pošto su dvije ključne grupe, socijalista i liberala-centra, stavile do znanja da ne podržavaju kandidata konzervativne Evropske narodne partije Martina Webera, iako je on dobio podršku njemačke kancelarke Angele Merkel.

Tako su sad ojačali položaje kandidati socijalista Frans Timmermans i liberala-centra Margrethe Vestager, ali se izgledi da budu postavljeni za novog čelnika EK daju i drugim ličnostima.

Lideri EU sinoć su usvojili Strategijski program 2019-2024 za ekonomsko i političko jačanje Unije i zaštitu građana i sloboda, a dvodnevni samit danas se završava razgovorima o budžetu u zoni eura.Preporučujemo

Jelena Trivić: „U BiH je na snazi sprega medija i političara“

Jutros se u Udri Muški, telefonski uključila zastupnica PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Jelena Trivić: „Već treću sedmicu zasijedamo po jednom dnevnom redu od 46 tačaka. Sada je glavna tema izvještaj IRB-a. Investiciono-razvojna banka je dobro zamišljen projekat, za koji su počele sa se vezuju kriminalne afere