Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Naša stranka osudila sastanak Orbana i Dodika: Paradiplomatske aktivnosti

18. 06. 2019 - 21:36
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Naša stranka oštro osuđuje paradiplomatske aktivnosti člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika na današnjem sastanku sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, saopšteno je iz ove stranke.

Iz NS kazali su da stavovi o uspostavljanju saradnje Mađarske i Republike Srpske nisu prihvatljivi kao ni Dodikovo "postavljanje u ulogu diplomate susjedne Republike Srbije."

"Isključiva fokusiranost na jačanje veza Republike Srpske kao jednog od entiteta sa suverenom državom kakva je Mađarska nije i ne može biti dio zvanične diplomatske aktivnosti naše zemlje. Takvo ponašanje člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine predstavlja ne samo bahato kršenje Dejtonskog sporazuma, nego i nepoznavanje osnovnih pravila ponašanja u međunarodnoj diplomatiji", saopšteno je.

Dodika optužuju da zloupotrebljava poziciju člana Predsjedništva BiH za uspostavljanje paralelnih državničkih i diplomatskih odnosa "koji odražavaju isključivo njegovu apsurdnu političku viziju i njegove želju za dobrim ličnim odnosima sa političarima ekstremnih, desničarskih opcija u Evropi":

"Neprihvatljivo je da Dodik zloupotrebljava poziciju člana Predsjedništva BiH za uspostavljanje Antievropska i antiliberalna politika Viktora Orbana i njegovo autokratsko shvatanje države možda jesu model kakvom teži Milorad Dodik i kakvog je uveo u entitetu Republika Srpska, ali to nije zvanična politika BiH."

Naša stranka upozorava i predstavnike Evropske unije u BiH na poruke poslane iz jedne od članica Unije i poziva sve međunarodne partnere na saradnju u suprotstavljanju jačanju veza između radikalnih političara i ideologija kakve predstavljaju Dodik i Orban.

"Takođe, pozivamo i građane Republike Srpske da uvide kako se interesi Milorada Dodika i njegovih partnera u sukobu sa njihovim stvarnim interesima i da kroz civiliziran, politički dijalog zajedno pronađemo način da našu domovinu, Bosnu i Hercegovinu, učinimo mirnom, progresivnom i složno je povedemo je ka evropskom putu i boljoj budućnosti", stoji u saopštenju Naše stranke.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo

Rinko Golubović obilježio 50 godina karijere

„Prije je bio samo jedan medij i mnogo više kontrole. Ja sam za standardizaciju, ali protiv sam cenzure. Danas sve prolazi. No, sada publika može da bira koga će slušati i gledati. "- kaže Rinko Golubovićl, u Udri Muški.