Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Lord Ahmad od Wimbledona u posjeti Bosni i Hercegovini

18. 06. 2019 - 12:10
|
|
by udrimuski.ba - Fena
|
foto: agencije

Lord (Tariq) Ahmad od Wimbledona učestovovat će na konferenciji Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini na temu seksualnog nasilja u konfliktu u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana za eliminaciju seksualnog nasilja u konfliktu.

 

Tokom posjete, specijalni predstavnik premijerke za prevenciju seksualnog nasilja u konfliktu će se obratiti Međureligijskom vijeću BiH i govoriti o međureligijskom doprinosu miru i stabilnosti u BiH, uključujući i kako na najbolji način podržati preživjele seksualnog nasilja u konfliktu i koliko je važno boriti se protiv stigmatizacije.

Lord Ahmad će učestvovati i na OSCE-ovoj konferenciji o medijima u jugoistočnoj Evropi koja se održava u Sarajevu, pred konferenciju o slobodi medija koja će se održati u julu u Londonu.  Ministar će održati govor s naglaskom na aktivnostima koje britanski lideri provode s ciljem poboljšanja slobode medija diljem svijeta, a koji je od krucijalne važnosti.

Tokom boravka u Sarajevu, on će se sastati s Predsjedništvom BiH i razgovarati o napretku reformi u BiH, te kako Ujedinjeno Kraljevstvo može podržati napredak BiH na njenom euro-atlantskom putu.  Sa ministricom odbrane BiH Marinom Pendeš će razgovarati o inicijativi Žene, mir i sigurnost, nakon konferencije na tu temu koju su organizovale Oružane snage BiH u martu, uz podršku Britanske ambasade u Sarajevu.

Na dolasku u Sarajevo, lord Ahmad je rekao: "Bosna i Hercegovina je ključni partner u regionu, i drago mi je što sam u posjeti ovoj zemlji. Radujem se učešću na konferenciji OSCE-a o slobodi medija u Sarajevu na kojoj će naglasak biti na sjajnom radu novinara na prvim linijama, a iskoristiću priliku da razgovaramo o konferenciji o slobodi medija koja će se održati u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ključno je da omogućimo novinarima da rade u okruženju u kome mogu obavljati svoj posao, i da relevantne aktere pozivaju na odgovornost.

Devetnaesti juni je UN-ov Međunarodni dan eliminacije seksualnog nasilja u konfliktu, te se radujem sastancima sa vjerskim liderima i osobama koji su preživjeli seksualno nasilje u konfliktu jer želim osigurati što bolje razumijevanja i pružanja odgovarajuće podrške.”

Lord (Tariq) Ahmad od Wimbledona je specijalni predstavnik britanske premijerke za spriječavanje seksualnog nasilja u konfliktu, državni ministar za pitanja Komonvelta i UN-a i specijalni izaslanik premijerke za slobodu vjera ili uvjerenja. U službenoj posjeti Bosni i Hercegovini će boraviti 18. do 19.juna, saopćeno je iz Britanske ambasade u BiH.Zadnje dodane

Preporučujemo