Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Domaći akteri i međunarodna zajednica u ćorsokaku

18. 06. 2019 - 12:01
|
|
by udrimuski.ba - Vijesti.ba
|
foto: ilustracija

Politička analitičarka Tanja Topić od dvodnevnog zasijedanja političkih direktora zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) ne očekuje ništa spektakularno, niti drugačije od onoga što nam iskustvo govori o sjednicama ovog tijela.

 

"U našem kontekstu koji se iskazuje kroz jednu vrstu nemoći, mi smo skloni da očekujemo jako puno. Međutim, vrlo često ta očekivanja ne budu u srazmjeri sa našim željama", kaže Topić za Vijesti.ba.

Kako ocjenjuje, pogrešna je procijena dijela predstavnika međunarodne zajednice da donošenje odluka i procese političkog odlučivanja prepuste domaćim akterima, te da su oni dovoljno svjesni i politički sazreli da odgovornost za sopstvenu zemlju preuzmu u sopstvene ruke. 

"Očito to nije slučaj. Zapravo, kristališe se stav da mi sa ovakvim političkim elitama ne možemo očekivati bilo kakvu vrstu progresa u zemlji", smatra Topić.

Prema njenim riječima, BiH više nije prioritet, niti je među državama kojima se bavi međunarodna zajednica, jer je puno drugih kriznih žarišta i zemalja u kojima se odvijaju puno važniji procesi. 

"Problem je i u našem stavu da očekujemo da neko riješi naše probleme. Pri tome očekujemo da nam rješenje padne sa neba rješenje, a dobar dio političkih aktera čini sve da do tog rješenja ne dođe", naglašava Topić.

Ova analitičarka potcrtava da i međunarodna zajednica snosi dio odgovornosti, pojašnjavajući da su OHR i institucija visokog predstavnika sastavni dio, odnosno integrisani i inkorporirani u politički sistem u BiH.

"Stoga bi umjesto nijemih posmatrača, trebalo da budu aktivni sudionici u procesima", dodaje Topić.

Ona konstatuje da je kontekst promijenjen i da je situacija drugačija u odnosu na period prije nekoliko godina, odnosno da je teže nametnuti odluke ili smijeniti određene lidere, ali smatra da je moglo biti puno više inicijative međunarodne zajednice u smislu iznalaženja nekog rješenja.

"Ovako su i unutrašnji akteri i međunarodna zajednica zapali u jednu vrstu ćorsokaka", zaključuje Topić.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo

Redžep Salić u Udri Muški: „Podržavam inicijativu da se smijene upravljačke strukture“

„Redžepe, neću te pitati ništa. Ima stvari koje treba odćutati. Ljekar sam i poznate su mi procedure koje se tiču zbrinjavanja bolesnika. U Njemčkoj je potrebna odluka suda da bi se oko kreveta podigla malo veća ogradica. Da li se od juče išta promijenilo u Zavodu Pazarić, da li se pojavilo medicinsko osoblje, volonteri koji mogu pomoći da se uspostavi briga? Da li je istina da jedan ili dva čovjeka budu preko noći sa djecom, a Zavod ima preko 50 ekonomista?“' pita jutros Almir Čehajić Batko u Udri Muški Redžepa Salića, direktora Zavoda