Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Domaći akteri i međunarodna zajednica u ćorsokaku

18. 06. 2019 - 12:01
|
|
by udrimuski.ba - Vijesti.ba
|
foto: ilustracija

Politička analitičarka Tanja Topić od dvodnevnog zasijedanja političkih direktora zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) ne očekuje ništa spektakularno, niti drugačije od onoga što nam iskustvo govori o sjednicama ovog tijela.

 

"U našem kontekstu koji se iskazuje kroz jednu vrstu nemoći, mi smo skloni da očekujemo jako puno. Međutim, vrlo često ta očekivanja ne budu u srazmjeri sa našim željama", kaže Topić za Vijesti.ba.

Kako ocjenjuje, pogrešna je procijena dijela predstavnika međunarodne zajednice da donošenje odluka i procese političkog odlučivanja prepuste domaćim akterima, te da su oni dovoljno svjesni i politički sazreli da odgovornost za sopstvenu zemlju preuzmu u sopstvene ruke. 

"Očito to nije slučaj. Zapravo, kristališe se stav da mi sa ovakvim političkim elitama ne možemo očekivati bilo kakvu vrstu progresa u zemlji", smatra Topić.

Prema njenim riječima, BiH više nije prioritet, niti je među državama kojima se bavi međunarodna zajednica, jer je puno drugih kriznih žarišta i zemalja u kojima se odvijaju puno važniji procesi. 

"Problem je i u našem stavu da očekujemo da neko riješi naše probleme. Pri tome očekujemo da nam rješenje padne sa neba rješenje, a dobar dio političkih aktera čini sve da do tog rješenja ne dođe", naglašava Topić.

Ova analitičarka potcrtava da i međunarodna zajednica snosi dio odgovornosti, pojašnjavajući da su OHR i institucija visokog predstavnika sastavni dio, odnosno integrisani i inkorporirani u politički sistem u BiH.

"Stoga bi umjesto nijemih posmatrača, trebalo da budu aktivni sudionici u procesima", dodaje Topić.

Ona konstatuje da je kontekst promijenjen i da je situacija drugačija u odnosu na period prije nekoliko godina, odnosno da je teže nametnuti odluke ili smijeniti određene lidere, ali smatra da je moglo biti puno više inicijative međunarodne zajednice u smislu iznalaženja nekog rješenja.

"Ovako su i unutrašnji akteri i međunarodna zajednica zapali u jednu vrstu ćorsokaka", zaključuje Topić.

TAGOVI:Zadnje dodane

Bogunić podnijela ostavku, Vlada KS bez ministrice

U kabinet premijera Kantona Sarajevo dostavljena je ostavka ministrice Zinete Bogunić na funkciju ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u skladu sa članom 12. Zakona o Vladi, saopćeno je danas iz kantonalne Vlade

Preporučujemo

Kardinal Puljić: Prijete mi!

Vrhbosanski nadbiskup otvoreno - Vladajuće strukture ne rade za narod, nego za stranački interes l Ako se usprotiviš, onda ili počnu stizati pisma ili poruke, ili počne javno linčovanje