Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Britanski konzervativci glasaju u drugom krugu o nasljedniku Therese May

18. 06. 2019 - 11:47
|
|
by udrimuski.ba - Hina
|
foto: AFP

Zastupnici vladajućih britanskih konzervativaca u utorak će održati drugi krug glasanja o šest kandidata za nasljednika premijerke Therese May kao stranačkog čelnika, a očekuje se da će probrexitovski nastrojen Boris Johnson učvrstiti svoju poziciju favorita.

Boris Johnson je dobio potporu 114 od 313 konzervativna zastupnika, daleko više od drugoplasiranog ministra vanjskih poslova Jeremya Hunta sa 43 glasa, u prošlotjednom prvom krugu.

 U prvom glasanju eliminirana su tri kandidata, a jedan se kasnije povukao.

Uz podršku vladajućih konzervativaca euroskeptika, Johnson je obećao čvršći stav u pregovorima s Bruxellesom i ustrajao na tome da mora ostati otvorena mogućnost da Velika Britanija napusti EU bez dogovora.

Johnson i drugih pet preostalih kandidata moraju osigurati potporu najmanje 33 zastupnika u drugom krugu glasanja u utorak.

Bude li svih šest kandidata prešlo prag, onaj s najmanje glasova bit će eliminiran.

U tom slučaju tijekom tjedna slijedit će novo glasanje sve dok ne ostanu samo dva kandidata.

Zatim će 160.000 članova stranke glasati poštom kako bi se izabrao pobjednik, a rezultati se očekuju u tjednu od 22. srpnja.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo

Kardinal Puljić: Prijete mi!

Vrhbosanski nadbiskup otvoreno - Vladajuće strukture ne rade za narod, nego za stranački interes l Ako se usprotiviš, onda ili počnu stizati pisma ili poruke, ili počne javno linčovanje