Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Mogherini: Nedavanje datuma Skoplju i Tirani loše za region i EU

18. 06. 2019 - 08:54
|
|
by udrimuski.ba / Beta
|
foto: REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Visoka predstavnica EU Federica Mogherini je jučer u Luksemburgu izjavila da bi izostanak odluke za datum pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom imao loše posljedice za bezbjednost i saradnju u regionu, kao i za proces približavanja Zapadnog Balkana Uniji.

Federica Mogherini je to izjavila poslije prvog dana zasjedanja šefova diplomatija EU i podvukla da Evropska komisija smatra da su Skoplje i Tirana spremni za početak pregovora i upozorila da bi, u suprotnom, to nepovoljno uticalo na građanina regiona opredjeljenog za pridruživanje Uniji.

Visoka predstavnica EU je navela da je u Globalnoj strategiji za budući razvoj EU, o kojoj su raspravljali ministri inostranih poslova 28-rice, "jasno rečeno da Unija raspolaže jedinstvenim oruđem za zemlje Zapadnog Balkana, što je povezano s činjenicom da su te zemlje unutar međa Evrope, nijedna nije izvan spoljnih granica Evropske Unije".

"Interes je nas u Evropskoj uniji", kako je istakla Federica Mogherini, "da se zemlje Zapadnog Balkana uključe u Uniju".

"I ja smatram da to jeste proširivanje, a", napomenula je ona, "štaviše mislim da je i riječ o ponovnom ujedinjavanju evropskog kontinenta, tako da, ako to ne učinimo, odričemo se oruđa za mir i stabilnost, zajedničko upravljanje spoljnim granicama, ekonomski razvitak".

Ministri EU sutra treba da odluče o tom pitanju, a izvori zasjedanja su stavili do znanja da bi odluka o davanju datuma pregovora Skoplju trebalo da bude odložena za jesen, dok za Albaniju zbog političke nestabilnosti i problema s organizovanim kriminalom većina članica EU nije spremna da to odobri.fPreporučujemo