Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Mehmedović zatražio obustavu isplata parlamentarcima

18. 06. 2019 - 08:24
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: ilustarcija

Nakon što je u petak gostujući na N1 televiziji, zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BIH Šemsudin Mehmedović, to obećao, sada je odlučio je da izrečeno i ispuni.

Naime, na osnovu člana 170. Poslovnika o radu Zastupničkog doma, zastupnik Mehmedović je podnio Inicijativu kojom se traži izmjena Odluke Administrativne komisije u smislu da se zastupnicima dok traje blokada rada Zastupničkog doma obustave isplate plaće za svaki mjesec u kome se ne održi bar jedna sjednica Doma, kao i svima zastupnicima koji u tekućem mjesecu ne prisustvuju barem jednom zasjedanju.

Takođe ovom inicijativom, kako navodi zastupnik Mehmedović, želi poticati Vijeće ministara BiH da u parlamentarnu proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o plaćama i nadoknadama kojim bi se ova oblast u ovakvim slučajevima precizno definisala.

"Smatram moralnim da se ovakva inicijativa podrži jer nije u redu da se isplaćuju plaće tokom mjeseca u kome zaposlenik ili radnik ili službenik nije radio", navodi zastupnik SDA.

Podsjetimo, za samo četiri mjeseca na račune državnih parlamentaraca iz džepova građana Bosne i Hercegovine uplaćeno je 750.763 KM. Podsjetimo i da do danas nisu održali nijednu redovnu sjednicu.

Sami za svoj nerad su jazaki sljedeće:

"Jesu nam plate previsoke, i dugo vremena sam tražio u institucijama vlasti da se koriguju, nikada nismo imali tu vrstu saglasnosti", istakao je Nikola Špirić, SNSD.

"To je zaista degutantno, ja znam da svako od onih ljudi koji su izabrani u Parlament, ne osjeća se uopšte prijatno zbog ove situacije koja je nastala", kazao je Mladen Bosić, SDS.

"To su enormno visoke plate, koje izazivaju ogorčenje građana", kazao je Lazar Prodanović, SNSD.

"One su neopravdano visoke", tvrdi Prodanović.

"Mislim da je bezobrazno zašto Parlament ne radi, a mi primamo platu", kazao je Nermin Nikšić, SDP BiH.

"Ma ko će zaslužiti platu, ako ne radi?", pita se Nikšić.

"Osjećam se zaista sramotno da mi šest mjeseci ne radimo, a primamo plate", istakao je Safet Softić, SDA.

A sada svi oni mogu s riječi preći na djela, odnosno kada se inicjativa njihovog kolege Mehmedovića nađe u parlamentarnoj proceduri. Glasovanjem će pokazati jesu li i koliko doslijedni.Zadnje dodane

Preporučujemo