Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Švicarski gigant „Glencore“ želi preuzeti „Aluminij“

16. 06. 2019 - 19:15
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: avaz.ba

Najveća svjetska kompanija za trgovanje rudama, sirovinama i drugom robom „Glencore“, sa sjedištem u Švicarskoj, želi postati strateški partner mostarskog „Aluminija“ kojem zbog enormnih dugovanja prijeti stečaj.

Šta kažu revizori

Riječ je o kompaniji u čijem vlasničkom udjelu učestvuju i Britanci i koja ima više od 150 milijardi dolara godišnjih prihoda i više od 150.000 zaposlenih širom svijeta. Ova firma ima i vlasničku povezanost s jednim od velikih brodarskih prijevoznika, kompanijom „SvissMarine“.

Glencore“: Svjetska kompanija za trgovanje rudama, sirovinama i drugom robom  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

 Glencore“: Svjetska kompanija za trgovanje rudama, sirovinama i drugom robom  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Upravo se ova firma, kako saznajemo iz izvora bliskih Vladi FBiH, posljednjih dana spominje kao ozbiljan kupac „Aluminija“, posrnulog mostarskog giganta koji grca u višemilionskim dugovanjima i jedini izlaz mu je da bude privatiziran.

O tome će biti govora i na sutrašnjem sastanku u Mostaru, na kojem će biti prezentirani efekti finansijske konsolidacije, ali i izvještaj nezavisnog revizora koji nije nimalo optimističan.

Kompanija „Glencore“, s kojom „Aluminij“ već posluje godinama na način da dobavlja glinicu, a kupuje aluminij, želi sada saslušati poteze većinskog vlasnika ove kompanije, a to su mali dioničari i Vlada Republike Hrvatske, koji imaju ukupno 54 posto udjela.

Vlada Federacije ima udjel u ovoj firmi od 44 posto i nema pravo odlučivanja, niti većinskog upravljanja kompanijom.

Dug prema EPHZHB

No, i pored toga, prema podacima „Avaza“, Federalna vlada je u posljednje dvije godine uplatila „Aluminiju“ 3,2 miliona maraka za uplatu doprinosa PIO/MIO, nabavku električne energije, ali i za potrebe revizije.

Upravo zbog dugova prema „Elektroprivredi HZHB“ za isporuku električne energije, ova firma najavila je da će od danas prekinuti sa snabdijevanjem strujom.

Jedan od ponuđača i širokobriješki „Feal“

Kako saznajemo, mnogi partneri koji žele kupiti „Aluminij“ traže da im Vlada FBiH ponudi cijenu o nabavci struje po 30 eura po megavat-satu, što je neprihvatljivo s obzirom na otvoreno tržište električnom energijom i slobodno formiranje cijena. Jedan od potencijalnih kupaca je i „Feal“ Široki Brijeg.

Dugovi

377,1 milion KM ukupan dug „Aluminija“

280.067.911 dug prema „Elektroprivredi HZHB“

74,9 miliona KM ukupan dug prema dobavljačima

46,8 miliona KM dug prema stranim dobavljačima

22.141.676 KM dugovi prema bankama

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo