Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Sjeverna Makedonija počinje pristupne razgovore u septembru

15. 06. 2019 - 11:30
|
|
by udrimuski.ba/vijesti.ba
|
foto: vijesti.ba

Sjeverna Makedonija će, najvjerovatnije ove godine dobiti podršku EU za početak razgovora o članstvu, ali ne i Albanija koja nailazi na protivljenje Francuske, Njemačke i Holandije, izjavile su danas diplomate.

Albanija i Sjeverna Makedonija su se nadale da će im ministri odobriti početak razgovora o članstvu na sastanku naredne sedmice u Luksemburgu čime bi bilo omogućeno da to odobre i lideri bloka 20. i 21. juna.

- Međutim, nijedna od ovih zemalja neće tada dobiti odobrenje - izjavile su diplomate i zvaničnici EU, iako je 13 članica, uključujući Italiju i Poljsku, predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska i Evropska komisija javno pozvali da pregovori zvanično počnu.

Prema navodima diplomata, postoji dogovor među članicama EU da se odobre pregovori ali samo za Sjevernu Makedoniju koja će ući u NATO naredne godine.

Јedan od višerangiranih zvaničnika EU izjavio je da Sjeverna Makedonija ima šanse za početak pregovora zbog istorijskog rješenja spora sa Grčkom oko imena.

Zvaničnik ističe da to nije slučaj i sa Albanijom.Preporučujemo

Rinko Golubović obilježio 50 godina karijere

„Prije je bio samo jedan medij i mnogo više kontrole. Ja sam za standardizaciju, ali protiv sam cenzure. Danas sve prolazi. No, sada publika može da bira koga će slušati i gledati. "- kaže Rinko Golubovićl, u Udri Muški.