Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Sjeverna Makedonija počinje pristupne razgovore u septembru

15. 06. 2019 - 11:30
|
|
by udrimuski.ba/vijesti.ba
|
foto: vijesti.ba

Sjeverna Makedonija će, najvjerovatnije ove godine dobiti podršku EU za početak razgovora o članstvu, ali ne i Albanija koja nailazi na protivljenje Francuske, Njemačke i Holandije, izjavile su danas diplomate.

Albanija i Sjeverna Makedonija su se nadale da će im ministri odobriti početak razgovora o članstvu na sastanku naredne sedmice u Luksemburgu čime bi bilo omogućeno da to odobre i lideri bloka 20. i 21. juna.

- Međutim, nijedna od ovih zemalja neće tada dobiti odobrenje - izjavile su diplomate i zvaničnici EU, iako je 13 članica, uključujući Italiju i Poljsku, predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska i Evropska komisija javno pozvali da pregovori zvanično počnu.

Prema navodima diplomata, postoji dogovor među članicama EU da se odobre pregovori ali samo za Sjevernu Makedoniju koja će ući u NATO naredne godine.

Јedan od višerangiranih zvaničnika EU izjavio je da Sjeverna Makedonija ima šanse za početak pregovora zbog istorijskog rješenja spora sa Grčkom oko imena.

Zvaničnik ističe da to nije slučaj i sa Albanijom.Zadnje dodane

Preporučujemo

Kardinal Puljić: Prijete mi!

Vrhbosanski nadbiskup otvoreno - Vladajuće strukture ne rade za narod, nego za stranački interes l Ako se usprotiviš, onda ili počnu stizati pisma ili poruke, ili počne javno linčovanje