Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Po uzoru na BiH: Osniva se rezervni sastav policije u Hrvatskoj

14. 06. 2019 - 11:56
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: avaz.ba

Iako zakonsko uporište za aktiviranje rezervnog sastava policije postoji, a u Upravi policije je i Odjel rezerve, zaživi li ovaj plan MUP-a, rezervni sastav policije formalno bi bio ustrojen prvi put od rata, navodi ''Večernji list''. 

Dodaju da u MUP-u o tome ne žele govoriti, najviše zbog toga što s Ministarstvom finansija još nije zatvorena novčana konstrukcija cijelog nauma.

Jedino što se od njih može čuti jest to da bi se rezervni policajci angažirali na području onih uprava u kojima imaju prebivalište, a njihov bi osnovni zadatak bio rasteretiti postojeće policijske snage.

Njihova je interpretacija i ta da bi se tako policajcima koji su zbog beneficiranog radnog staža otišli u penziju, dok su zapravo itekako radno sposobni, omogućilo da lakše prebrode prestanak radne aktivnosti.

Međutim, u policijskim se redovima može čuti da je stvarni razlog taj što u policiju mladi ne žele, dok iz njenih redova mnogi odlaze, i to prvenstveno zbog male plaće.

Prema važećoj Uredbi o rezervnom sastavu policije, propisano je da policija ne može brojati više od 30 posto aktivnog sastava, što bi značilo da MUP može mobilizirati oko 6.000 ljudi. Preporučujemo

Rinko Golubović obilježio 50 godina karijere

„Prije je bio samo jedan medij i mnogo više kontrole. Ja sam za standardizaciju, ali protiv sam cenzure. Danas sve prolazi. No, sada publika može da bira koga će slušati i gledati. "- kaže Rinko Golubovićl, u Udri Muški.