Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Koncert u Vilinskoj pećini 30 metara ispod zemlje

13. 06. 2019 - 10:34
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: avaz.ba

U Vilinskoj pećini u naselju Sebešić kod Novog Travnika organiziran je jedinstven događaj čiji je cilj obogaćenje turističke ponude općine.

Akustičnost prostora  

Prvi put na ovim prostorima profesori i učenici Srednje glazbene škole Jakova Gotovca iz Novog Travnika održali su koncert za pamćenje u srcu pećine.

U magičnom ambijentu odzvanjali su pjesma i zvuk gitare, u čemu je uživalo dvadesetak volontera i planinara koji su se zajedno s muzičarima spustili u pećinu kako bi prisustvovali ovom po svemu nesvakidašnjem događaju.

Profesorica Andrijana Lončarević, jedna od organizatorica koncerta, kazala je kako je koncert u pećini veliki izazov za svakog glazbenika zbog akustičnosti i autentičnog izgleda prostora.

- Došli smo na ideju da Novom Travniku za 70. rođendan poklonimo koncert u pećini i pripremili smo projekt s kojim smo se prijavili za učestvovanje u sklopu Dana općine koji, na žalost i veliko iznenađenje, čelni ljudi u općini nisu prepoznali i nisu podržali - kazala je Lončarević.

Velika pomoć

Bez finansijske podrške, ali uz veliku i nesebičnu pomoć članova Planinarskog društva KUK i nekolicine volontera, ipak su se spustili u pećinu i prvi put održali ovakav jedan koncert. 

Imena umjetnika

Na koncertu su nastupili profesori Živan Kuzmanović i Ivan Dujmović te profesorice Gordana Mišković i Andrijana Lončarević. S njima su nastupili i učenici Melika Klisura, Andreja Obradović, Ana Šuta, Maja Mišković, Ema Blaževići Hadis Čakić.Preporučujemo