Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Komšić: VSTV je izgubio povjerenje građana i međunarodne zajednice

10. 06. 2019 - 15:29
|
|
by udrimuski.ba / vijesti.ba
|
foto: ilustracija

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić odgovorio je na tendeciozno  pismo upućeno na adresu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a  kojeg tek potpisuje potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Ružica Jukić.

 

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozdravio je povratak u fokus međunarodne zajednice pitanja vladavine prava, funkcioniranja i neovisnosti pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

„Tu zainteresiranost ne smatram pritiskom na institucije Bosne i Hercegovine, već kao pomoć u uspostavljanju neovisnosti pravosuđa i izoliranju pojedinaca koji te institucije zloupotrebljavaju“, rekao je Komšić.

Komšić je kazao kako je još od uspostave Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i pokretanja strukturalnog dijaloga o pravosuđu od strane Europske unije radi nezadovoljstva tadašnjim pravosudnim sistemom, ovaj period od desetak godina očito iskorišten na način da tim istim pravosudnim sistemom ovladaju domaće političke elite. 

„O tom detalju, gospođa Jukić nije rekla niti jednu jedinu riječ, tako da se slobodno može izvesti zaključak da je VSTV-u problem kada međunarodna zajednica u BiH iskaže nezadovoljstvo njihovim radom, ali kada je u pitanju vidan politički utjecaj, to očito gospođi Jukić odgovara“, rekao je Komšić.

On je naveo da je dovoljno pogledati tko je u periodu od formiranja VSTV-a iz 2004. godine i početka strukturalnog dijaloga iz 2011. godine bio najglasniji govornik protiv pravosudnog sistema u BiH, a ko ga ovakvog današnjeg, svim političkim i medijskim sredstvima brani.

Komšić ističe da kada je započet strukturalni dijalog o reformi pravosuđa, iniciran i plaćen od strane međunarodne zajednice, to gospođi Jukić nije bio pokušaj vršenja utjecaja na pravosuđe, ali kada je njihova funkcija u VSTV-u došla u  pitanje, onda bismo mi iz Predsjedništva BiH trebali da ih zaštitimo.

 „Zato je potrebno, upravo radi poglavlja 23. i 24. europske pravne stečevine (acquis cummunautaire) da se obavi reforma pravosuđa i taj sistem u potpunosti stavi u funkciju države i njenih građana, a ne nekih izdvojenih centara političke moći, koji se vidno plaše ova dva pomenuta europska poglavlja, jer bi u slučaju uspostavljanja vladavine prava, oni bili ti na tapetu pravosudnih institucija“, naglasio je Komšić.

On je rekao da  je u samoj EU Strategiji za Zapadni Balkan, vodeća od šest inicijativa upravo vladavina prava.

Komšić također podsjeća kako je u mišljenju Europske komisije, temeljenom na preporukama Venecijanske komisije među prioritetima istaknuta reforma zakona o VSTV, unaprjeđenje pravila izbora članova VSTV-a,  uspostava dva podvijeća posebno za suce i tužioce, izbjegavanje etničkih kvota kao i izbjegavanje povećanog rizika politizacije u procedurama postavljenja.

Kazao je kako su i međunarodna zajednica i građani očito izgubili povjerenje u rad i neovisnost pravosuđa Bosne i Hercegovine, a naročito u rad Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

„Indikativno je da VSTV tek sada izražava tobožnju zabrinutost za ustavni poredak a to su propustili učiniti kad su granice Bosne i Hercegovine dovođene u pitanje, kad su se provodili nelegalni referendumi protivno odluci Ustavnog suda BiH i kada su pojedinci poticali na pobunu unutar Oružanih snaga BiH“, zaključio je Komšić.Preporučujemo

Dekadencija, emisija za kulturnu dekontaminaciju

U drugoj Dekadenciji, emisiji za kulturnu dekontaminaciju, Vanja Šunjić je ugoslita novinara, književnika i urednika Andriju Škaru. Razgovarali su o knjigama, muzici, odrastanju i Sedmoj republici