Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Palmer sa Vučićem: Ukinuti takse da bi se obje strane vratile pregovorima

10. 06. 2019 - 13:54
|
|
by udrimuski.ba / Agencije - Beta
|
foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

SAD žele da se ukinu takse koje je Priština uvela na robu iz Srbije kako bi se obje strane vratile za pregovarački sto i kako bi se postigao dogovor koji će olakšati evropsku budućnost ne samo Srbije i Kosova, već i čitavog Zapadnog Balkana, izjavio je zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Matthew Palmer.

Nakon susreta sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, Palmer je rekao da je sa njim razgovarao o tome gdje se trenutno nalazi dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jer SAD smatraju da je taj proces veoma važan kako za Srbe, tako i za Kosovo.  

"Vidimo da su takse prepreka. Željeli bismo da vidimo da se one ukinu i da se obje strane vrate za sto i postignu dogovor koji će da olakša evropsku budućnost ne samo Srbije i Kosova, već i Zapadnog Balkana", rekao je Palmer.  

On je dodao da je Vučiću prenio da Beograd može da računa na podršku SAD evropskoj perspektivi Srbije, ali da su razgovarali i o mnogim drugim aspektima saradnje, kao i o ekonomskoj kooperaciji.  

"SAD su posvećene investiranju u Srbiji i ja ću se sastati sa američkim firmama koje ovdje investiraju. Razgovaraćemo o ekonomskim mogućnostima za američke poslovne ljude, kao i o tome kakvu štetu trpi američki biznis zbog taksi (Prištine)", rekao je on.  

Govoreći o 20. godišnjici završetka NATO bombardovanja SR Jugoslavije, Palmer je rekao da SAD razumiju koliko je osjetiljivo to pitanje za ljude u Srbiji.  

"Nama je jako žao zbog gubitka života, ali takvu je odluku donio NATO zbog razloga koje je apsolutno moguće objasniti. Umjesto da gledamo stalno nazad, treba da ohrabrimo ljude da gledaju naprijed i da se građani i Srbije i Kosova usmjere na evropsku budućnost", rekao je on.  

Odgovarajući na pitanje šta očekuje od sastanka koji je u julu planiran u Parizu, Palmer je rekao da SAD podržavaju ono što rade evropski partneri.  

"Ne mogu da kažem kakav će biti ishod razgovora u Parizu, ali je naša zajednička borba da se postigne sporazum koji bi doprinio normalizaciji odnosa. Nadam se da će sastanak biti konstruktivan i da će obje strane krenuti ka sporazumu", rekao je on.

Vučić: Do rješenja za Kosovo samo uz razgovor i poštovanje sa obje strane

Predsjednik Srbije izjavio je da se sa Palmerom saglasio da se samo razgovorima i uz poštovanje interesa srpskog i albanskog naroda može doći do nekakvog rješenja za Kosovo.

Obraćajući se novinarima poslije sastanka sa američkim diplomatom u Beogradu, Vučić je rekao da je sa Palmerom vodio "veoma otvoren i konkretan dijalog" o odnosima Beograda i Prištine i razlozima za zastoj dijaloga.

"Razgovarali smo kako da zajednički uložimo napore da se sačuvaju mir i stabilnost, o uspostavljanju normalnog svakodnevnog života za Srbe na Kosovu. Naše pozicije su različite, SAD su priznale nezavisnost Kosova ali smo apsolutno saglasni da samo razgovorima kao i uz poštovanje interesa Srba i Albanaca može doći do nekog rješenja", kazao je Vučić.

On je kazao da je američkog diplomatu "zamolio" da razumije potrebu pronalaženja kompromisa za Kosovo na kom, kako je rekao, Srbija insistira.

"Rekao sam mu da nisu istinite priče koje postoje u zapadnoj javnosti kako je Srbija iskoristila uvođenje taksi da zatvori dijalog. Ako niste u stanju da prebacite kese sa jedne na drugu teritoriju, o čemu drugom da razgovarate", upitao je predsjednik Srbije.

Vučić je izrazio zahvalnost SAD za podršku evropskom putu i modernizaciji Srbije ali i za razumijevanje njene vojne neutralnosti što će kako je rekao, ostati opredjeljenje Beograda i u narednom periodu.

"Naši bilateralni odnosi su u uzlaznoj putanji, vjerujem da mogu biti samo bolji u budućnosti. Uskoro očekujemo da sa američkim kompanijama počnemo da radimo neke od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u Srbiji. Nastavljamo dobru vojnu saradnju, posebno sa Nacionalnom gardom Ohia", naveo je Vučić.

On je dodao da je Palmeru prenio poziv za američkog predsjednika Donalda Trumpa da posjeti Srbiju, navodeći da je malo zemalja u svijetu u kojoj bi Trump mogao da ima toliku podršku.

"Biću uporan po tom pitanju iako znam da ne možemo da očekujemo neku veliku promjenu stava SAD oko Kosova ali bi nam trebao nešto balansiraniji stav Washingtona i odnos koji bi vodio računa o interesima Srbije u budućnosti", kazao je Vučić.

Vučić: Naša budućnost treba da bude u dobrim odnosima sa SAD

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da "nije postojao dovoljan razlog" za agresiju NATO na SRJ 1999. godine, ali je i dodao da ako građani Srbije misle da treba ići u budućnost uz loše odnose sa SAD, da treba da nađu novog predsjednika ili Vladu.

Navodeći da je NATO agresija uništila mnogo ljudskih života i ekonomsku i političku infrastrukturu Srbije u smislu odnosa prema Zapadu decenijama kasnije, Vučić je rekao da je srpski narod platio cijenu koju nije zaslužio iako, kako je naveo, "nismo uvijek bili anđeli".

"Neodbranjiva je pozicija NATO od prije 20 godina. Nije postojao dovoljan razlog za agresiju, ali se nadam da će za 10 godina ljudi koji su u tome učestvovali sagledati sve iz ugla prava jednog malog naroda na postojanje i život", naveo je Vučić.

Po Vučićevim riječima, Srbija mora da nauči da poštuje svoju prošlost, ali više od svega budućnost svoje djece.

"Naše je da ne zaboravljamo stvari, ali i da je ono što će se dogoditi uvijek važnije od onog što je bilo. Moramo da se skoncentrišemo na budućnost, a naša budućnost treba da bude u dobrim odnosima sa SAD i daću sve od sebe da takve odnose gradimo", kazao je Vučić.Preporučujemo