Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Kumanovski sporazum 20 godina kasnije - trajni mir ili novi sukob

10. 06. 2019 - 08:17
|
|
by udrimuski.ba - N1
|
foto: ilustracija

Prije 20 godina na današnji dan u Kumanovu je potpisan vojno-tehnički sporazum čime je okončano NATO bombardovanje SR Jugoslavije. Oni koji žive na Kosovu kažu da im se čini da smo danas, 20 godina kasnije, bliži novom sukobu, nego trajnom miru.

Poslije 78 dana bombardovanja, brojnih žrtava i ogromne materijalne štete, 9. juna 1999. godine u Kumanovu je potpisan vojnotehnički sporazum između Međunarodnih bezbjednosnih snaga, SR Jugoslavije i Republike Srbije. Slobodan MIlošević prije toga prihvatio je plan koji su u Beograd donijeli ruski diplomata Viktor Černomirdin i finski predsednik Marti Ahtisari.  

"Na večeri posle razgovora kod predsednika Miloševića, posle predjela i služenja glavnog jela, u žučnoj raspravi sa Miloševićem Čerdomirdin je povukao čaršav sa trpezarijskog stola i trensuo ga o pod i rekao je: 'Ovako će Srbija izgledati, kao ravna ploča, ukoliko ne prihvatite zehteve'", ispričao je u Pressingu diplomata Nebojša Vujović, jedna od učesnika pregovora u Dejtonu.

Ključni element sporazuma bilo je potpuno povlačenje vojske i policije Jugoslavije i Srbije sa Kosova. Sa njima su ka centralnoj Srbiji krenule i kolone izbjeglica. Prema nekim procjenama svoje domove napustilo je, oko 200.000 Srba i nealbanaca.

"Tadašnji predsednik Slobodan Milošević čestitao je građanima Srbije mir i 20 godina kasnije mi na Kosovu i Metohiji i dalje tragamo za mirom. Tačno dve decenije kasnije. Retorika devedesetih se vratila, bliži smo, možda je to moj subjektivni osećaj, novom sukobu", rekla je Tatjana Lazarević, urednica Kosseva.

Gostujući u Novom danu politikolog Vuk Velebit ocijenio je da je Kosovo za srpsku političku elitu ogroman "rezervoar nacionalizma". On je istakao da 20 godina poslije potpisivanja Kumanovskog sporazuma, treba da pogledamo gdje smo i koliko smo se suočili s tim šta je Kosovo danas.

"Kada predsjednik Miloševića, koji posle povlačenja sa Kosova i nakon potpisivanja, kaže da je to bila velika pobjeda nad NATO-om, vidite da je to ponovno odbijanje političkih elita da se suoče s realnošću i nastavak jedne mitomaske priče i o Kosovu i o nekim drugim stvarima", rekao je Velebit.

Dan poslije potpisivanja Kumanovskog sporazuma u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija usvojena je rezolucija 1244 koja je predvidela međunarodno vojno i civilno prisustvo na Kosovu.Preporučujemo