Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Govornica: Darko Došlo i Abdulah Sidran

05. 06. 2019 - 14:54
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

Nije Makron lud! Iako su brojni europejci, iznenađeni spoznajom, da je najmlađi predsjednik Francuske oženio svoju -24 godine stariju profesorku iz srednje škole, to samo dokazuje da je njegova duhovna strana dominantna u odnosu na ostale kvalitete koje nesumnjivo posjeduje.

Vjerovatno je baš iz tog razloga, umjesto naših kvazi-intelektualaca tj. političara iz BiH, na ručak pozvao samo jednog starijeg gospodina koji je vlastitim radom i rezultatima sebi priskrbio titulu akademika, a u raji poštovanje (koje uživaju malobrojni) i status žive legende.

Naime, naš uvaženi književnik, Abdulah Avdo Sidran, je prošle sedmice, samo nekoliko dana prije evropskih parlamentarnih izbora, bio na ručku kod Emanuela Makrona, koji je organizovan na na inicijativu francuskog filozofa Bernar-Anrija Levija.

Nije čika Avdo sam sjedio s Makronom, nego je tu bilo još deset inetelektualnih veličina iz cijele Evrope. To su pisci, esejisti, istoričari i pjesnici, koji su početkom godine potpisali pismo na poziv Bernar-Anrija Levija, u kojem upozoravaju na "populističkie sile koje se slijevaju u Evropu", te su pozvali na mobilizaciju da se "brani naslijeđe Erazmusa, Dantea, Getea i Komenijusa". Kako se čika Avdi dopao ''meni'' (iće i piće), da li je upoznao Predsjednikovu suprugu i kakav su utisak na njega ostavili domaćini i cijela ta svita, poslušajte u Govornici, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi Darko Došlo.

Ne ruča se se svaki dan sa predsjednikom Francuske!

 Zadnje dodane

Govornica: Logoraška iskustva

Gosti u Govornici, emisiji Radija OTVORENA MREŽA, koju uređuje i vodi Rubina Čengić su bili logoraši Janko Samouković iz Višegrada, Zlatko Prkić iz Vareša i Amir Smiječanin iz Sarajeva

Preporučujemo

Profesor Radiša Antić: „Zlo ne postoji kao imenica i nema ontološku vrijednost“

Antić: „Smisao života je sreća. Cilj ljudskog života je sreća. Depresija je bolest savremenog svijeta, od koje obolijevaju i djeca i tinejdžeri.Svijest mora postati samoreflektivna. Jedina smo inteligencija za koju znamo koja postavlja pitanja univerzuma. Kada bismo mogli doći do smisla, a samo ga Bog može dati, to može dobrim dijelom riješiti probleme sa kojima se suočavamo.“