Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Orban okrenuo leđa Stracheu: Austrijski model je gotov, prelazim na italijanski

27. 05. 2019 - 07:38
|
|
by udrimuski.ba/klix.ba

Mađarski premijer Viktor Orban, koji traži partnere među desnim evropskim populistima, okrenuo je leđa diskreditiranom čelniku austrijske Slobodarske stranke (FPOe) Heinz-Christianu Stracheu i sada za saradnju preferira italijanskog ministra unutrašnjih poslova Mattea Salvinija, prenose agencije.

"Austrijski model je gotov. Prelazim na italijanski", izjavio je Orban.

Izjava je uslijedila osam dana nakon što je austrijski vicekancelar Strache podnio ostavku na funkcije nakon objave tajno snimljenog video-isječka koji pokazuje kako je ruskoj strani nudio pomoć u dobivanju unosnih ugovora, u zamjenu za političku potporu svojoj stranci.

Video je snimljen 2017. godine, a pojavio se nekoliko dana prije evropskih izbora.

Orban je srdačno primio Strachea u Budimpešti dvije sedmice prije skandala. Tada je istakao „austrijski model“, savez između konzervativne Narodne stranke kancelara Sebastiana Kurza i FPOe-a, koji bi trebao poslužiti kao model za saradnju između konzervativaca iz Evropske pučke stranke (EPP) i Salvinijevih populista, podsjeća Al Jazeera Balkans. 

"No, s padom vladajuće koalicije u Austriji, "austrijski model“ je prošlost", kazao je Orban.

"Italijanski model“ odnosio bi se na koaliciju između Salvinijeve krajnje desne stranke Liga i stranke desnog centra bivšega italijanskog premijera Silvija Berlusconija Naprijed Italija, također članice porodice EPP-a, te ekstremno desne stranke Italijanska braća.

Salvinijevu vladu čini i populistički Pokret pet zvijezda.

EPP je suspendirao Orbanov Fidesz zbog kampanje protiv predsjednika Evropske komisije, Jean-Claudea Junckera.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo