Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Zeničanin našao 16.000 KM, vratio ih vlasniku i za nagradu dobio 20 maraka

25. 05. 2019 - 12:19
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: avaz.ba

Zeničanin Mirsad Šahinović (60) oduševio je sugrađane nakon što je pronašao kovertu s novcem, vratio je vlasniku i tako još jednom pokazao da u Bosni i Hercegovini, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, još ima dobrih i poštenih ljudi.

Živi od 50 KM

Sve se odigralo u ponedjeljak, u centru grada, ispred štanda na kojem prodaje knjige i tako zarađuje za život.

- Ugledao sam plavu kovertu na cesti. Prišao i uzeo je. Nakon izvjesnog vremena, vidim čovjeka kako nervozno hoda, traži nešto. Upitao sam ga šta traži, on mi reče novac. Nakon što sam utvrdio da je koverta zaista njegova, vratio sam mu novac. Bio mi je neizmjerno zahvalan – govori Šahinović, kojeg je vlasnik novca nagradio sa 20 KM.

Ističe da nijednog trenutka nije pomišljao zadržati novac, iako je koverta bila prepuna novca. I on ostao zatečen kada je čuo za šta je novac bio namijenjen.

- Ko zadrži novac pronađen na takav način, to je kratkotrajna sreća. Uživate možda mjesec dana, a onda proradi savjest. Tako da mi nije palo na pamet da to učinim. Posebno mi je bilo drago kada sam čuo od vlasnika da je u koverti bio novac za hadž na koji on ide sa suprugom, dakle više od 16.000 KM - priča on.

Šahinović je ratni vojni invalid, ranjen u ruku. Živi od svega 50 KM primanja, a godinama je na birou. Za život zarađuje prodajući knjige i ne žali se.

Godinama na birou

- Koliko god da prodam, odnosno zaradim, dobro je. U ovoj državi ne smiješ ništa moliti, pa tako nisam ni ja. Naši političari mnogo su uradili za omladinu, dosta su ih zaposlili, ali u Evropskoj uniji. Na birou sam 20 godina, po struci sam metalostrugar, a došao sam do četvrte godine Pravnog fakulteta u Sarajevu – ističe on.

Dukat za dušu

Iako često ne proda nijednu knjigu, Šahinović često kupi dvije-tri kesice bombona djeci koja prolaze pored njegovog štanda.

- Svako se dijete obraduje, nagradi me osmijehom. To je dukat za moju dušu. Mene to ispunjava, ne skupocjeni automobili i vile, jer niko ništa neće ponijeti sa sobom  - govori on.Zadnje dodane

Kada ćemo ugledati svjetlo na kraju tunela Vranduk?

Sudeći prema najavama iz Cesta Federacije, konačno bi se moglo ugledati svjetlo na kraju tunela Vranduk. Od petnaestog oktobra saobraćaj u tunelu Vranduk trebao bi se odvijati u oba smjera. Do tada će biti završeni ključni radovi-pporučili su iz Cesta FBiH

Krišto o plaćama parlamentaraca: Osobna stvar

Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, kazala je danas da se ''neće izjašnjavati o osobnim stvarima'' na pitanje novinara kako će se izjasniti o inicijativi zastupnika Šemsudina Mehmedovića o obustavi isplata plaća parlamentarcima

Lord Ahmad od Wimbledona u posjeti Bosni i Hercegovini

Lord (Tariq) Ahmad od Wimbledona učestovovat će na konferenciji Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini na temu seksualnog nasilja u konfliktu u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana za eliminaciju seksualnog nasilja u konfliktu

Preporučujemo