Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

"Tegeltija trebao odstupiti i zahtjevati javnu i potpunu istragu"

24. 05. 2019 - 20:04
|
|
by udrimuski.ba - N1
|
foto: ilustracija

“Bez komentara” - kratko je novinarima poručio Nermin Alešević, biznismen iz Velike Kladuše, po izlasku iz tužilašva. Dok je davao iskaz u slučaju "Tegeltija" i o videu koji je snimio tokom susreta sa inspektorom SIPA-e i Milanom Tegeltijom, njegov sin je MUP-u Unsko-sanskog kantona prijavio radnje koje je okarakterisao kao moguće prijetnje.

“Žurnal” je, podsjetimo, objavio navode o umješanosti Milana Tegeltije u koruptivne radnje. Objavljen je i video snimak sastanka i dogovora sa Aleševićem koji se, u novembru 2018., u Banjaluci Milanu Tegeltiji požalio na nefunkcionisanje kantonalnog sarajevskog tužilaštva.

Halu koju Alešević iznajmljuje svojevremeno su založila dva biznismena kako bi dobili kredit Bobar banke, iako objekat nije u njihovom vlasništvu ranije je izvjestio “Žurnal”. Prijavljeni su Tužilaštvu u Sarajevu, a predmet nije okončan. U novembru 2018. u Banjaluci je Alešević snimio, a “Žurnal” nedavno objavio kako Marku Pandži iz Banja Luke predaje 2.000 KM.

U nastavku je komunikacija iz Žurnalovog snimka:

Marko Pandža: “Ti jedino ukoliko smatraš da se to potkuje - da ja mogu s njim potkovati za vikend. Ako hoćeš, ako nećeš – kako god... Meni kad pošalješ, ja ću to njemu proslijediti da to završi.”

Nermin Alešević: “Koliko?”

Marko Pandža: “Imaš li išta. Nemoj druže. Vidio si čovjeka, nemam ni muljati ni petljati.”

Nermin Alešević broji novac.

Marko Pandža: “Ovo ću ja njemu prebaciti i ti meni to.”

Za objave “Žurnala” Milan Tegeltija je rekao da su “bezočna laž”. Izjavio je da postoji političko-paraobavještajna grupa koja nastoji preuzeti kontrolu nad pravosuđem. Nije precizirao o kome je riječ.

“Ja nikakve pare nisam primio. Niko sa mnom nije ni razgovaro niti bi smio da razgovara o bilo kakvim novcima. To je zaista jedna nebuloza", kazao je Milan Tegeltija, predsjednik VSTS BiH.

Članovi VSTS-a BiH iskazali su Milanu Tegeltiji podršku i povjerenje u daljem upravljanju institucijom.

"Nakon niza afera koje su se desile vezano za nosioce visokih formalnih funkcija u sudstvu, mislim da su ovoga puta ishitreno postupili - utoliko što su se poveli samo za presumpcijom nevinosti. Ipak se radi o prvom čovjeku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. U tom slučaju je, po mom ubjeđenju, on sam trebao odstupiti i zahtjevati javnu i potpunu istragu i nakon toga – ili se vratiti kao neko ko je dokazao da postoje insinuacije o tome da je moguće učestvovao u korupciji ili se jednostavno maknuti s te pozicije u redovnoj sudskoj proceduri prema odlukama suda", kazao je Vlado Adamović, advokat.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH izjavio je da je VSTS BiH - institucija koja ne smije dozvoliti bilo kakvu mogućnost korupcije. “Kada se pojave krivični navodi protiv pravosudnih zvaničnika to dodatno šteti već krhkom povjerenju javnosti u pravosuđe” - saopštio je šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

Izvor N1Zadnje dodane