Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Njemačka bi uskoro mogla dobiti prvog gradonačelnika koji nije Nijemac

23. 05. 2019 - 09:20
|
|
by udrimuski.ba - Hina
|
foto: Pixabay.com

Njemačka bi uskoro mogla dobiti prvog gradonačelnika koji nije njemački državljanin jer je najizgledniji kandidat za tu dužnost u sjevernonjemačkoj luci Rostock lokalni poduzetnik i danski državljanin Claus Ruhe Madsen, koji dobre izglede za pobjedu može zahvaliti i potpori Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel i Liberalno-demokratske stranke (FDP).

„Danci su vrlo pragmatičan narod. Mi volimo male korake umjesto da pričamo o velikim projektima“, isticao je Madsen tokom svoje predizborne kampanje, čiji zaštitni znak je bio dijeljenje čarapa u pješačkoj zoni Rostocka, nekadašnje najveće luke bivše Njemačke Demokratske Republike.

Madsen se nada da će na izborima ove nedjelje osvojiti dovoljno glasova i za drugi krug sredinom juna. Lokalni trgovac namještajem vjeruje i da će mu njegovo poslovno iskustvo pomoći u zadobivanju povjerenja građana.

U Rostocku se, zajedno s izborima za Evropski parlament, održavaju i lokalni izbori, a dosadašnji gradonačelnik Roland Methling nije se ponovno kandidovao zbog poodmakle dobi.

Glavni Madsenov konkurent je kandidat stranke reformiranih DDR komunista Steffen Bockhahn, koji svom protivniku najviše zamjera nedostatak iskustva u upravljanju.

Na sjeveru Njemačke živi danska nacionalna manjina s oko 50.000 pripadnika. Madsen, međutim, ne pripada ovoj manjini, nego je 1972. rođen u Kopenhagenu te je zbog posla preselio u Njemačku.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo