Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Austrija ide na prijevremene izbore

18. 05. 2019 - 20:54
|
|
by udrimuski.ba - N1
|
foto: ilustracija - Reuter

Austrijski kancelar Sebastian Kurz (Austrijska narodna stranka OeVP) je zbog skandala u koji je upleten koalicijski partner Slobodarska stranka Austrije (FPOe) raspustio koalicijsku vladu, te najavio da će se novi izbori održati u "najkraćem mogućem roku"

"Što je previše, previše je", rekao je austrijski kancelar u obraćanju medijima i najavio raspisivanje izbora, najvjerojatnije u rujnu.

Podsjetimo, njegov vicekancelar je u video snimci zbog koje je i izbio skandal, na kojoj zajedno s kolegom nudi političke usluge u zamjenu za stranačke donacije, pogrdno govorio i o Hrvatskoj.

Radi se o objavi video snimke na kojoj Strache, zajedno sa svojim stranačkim kolegom Johanom Gudenusom, jednoj navodnoj ruskoj poduzetnici nudi političke usluge u zamjenu za stranačke donacije.

Predsjednik Austrije Alexandar van der Bellen u 20.35 obratit će se austrijskoj javnosti.

Tijekom prijepodneva se špekuliralo oko toga hoće li Sebastian Kurz nastaviti suradnju s FPOe-om čije čelništvo je preuzeo bivši predsjednički kandidat Norbert Hofer.

Međutim Kurz je nastavak suradnje s tom strankom uvjetovao povlačenjem svih ministara FPOe-a, što je stranka odbila.

Njemački dnevnik Sueddeutsche Zeitung, koji je zajedno s njemačkim tjednikom Der Spiegelom prvi objavio snimke s Ibize, objavio je i kako je Strache u razgovoru navodnu rusku poduzetnicu koja se predstavljala kao nećakinja jednog oligarha, odvratio od ulaganja u Hrvatsku i Srbiju.

On je, kako se čuje na snimci, kazao: "Hrvatska je jedno sr*nje, jedno sr*nje“, rekao je Strache ne ulazeći u pojedinosti.

Odvratio je sugovornicu i od ulaganja u Srbiju jer su tamo, rekao je,  njegovim austrijskim prijateljima htjeli oduzeti poduzeća.

Strache i FPOe su u prošlosti njegovali prisne odnose s Miloradom Dodikom.

Iako je Strache u subotu odmah dao ostavku, rekavši kako se radi o neugodnom incidentu kojem je kumovao alkohol, vlada je ipak pala.

No ono što je objavljeno je samo dio cijele priče. Snimka, naime, traje sedam sati, a Der Spiegel i Sueddeutsche Zeitung su objavili tek manji dio videomaterijala.

U nastavku pogledajte kompomitirajući snimak zbog kojeg je Heinz-Christian Strache podnio ostavku.

 Zadnje dodane

Preporučujemo