Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Nizom događaja danas se obilježava Međunarodni dan muzeja i u BiH

18. 05. 2019 - 11:21
|
|
by udrimuski.ba / vijesti.ba
|
foto: ilustracija

Muzeji širom Bosne i Hercegovine obilježit će 18. maja najveću muzejsku manifestaciju - Međunarodni dan muzeja čija je ovogodišnja tema "Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije" te Evropsku noć muzeja.

Manifestaciju 14. put zaredom organizira Međunarodno muzejsko vijeće Bosne i Hercegovine (ICOM) u suradnji sa svim muzejskim institucijama u zemlji, saopćeno je iz ICOM-a BiH.

Uz besplatan ulaz u muzeje i duže radno vrijeme, od 10 sati ujutro pa do ponoći, posjetioci će moći vidjeti brojne i raznovrsne sadržaje koji su pripremile muzejske institucije širom BiH.

S ciljem promoviranja rada i u skladu s temom muzeji i galerije, osim što posjetiteljima osiguravaju besplatnu posjetu izložbama ili stalnim postavkama, organiziraju različite dodatne programe koji se sastoje od intenziviranih autorskih i stručnih vođenja kroz stalne i povremene izložbe, od promotivnih akcija, interaktivnih radionica za djecu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, predstavljanja knjiga, koncerata, otvorenja izložbi i novih muzejskih prostora do ekspertiza, organizacije koncerata, priredbi, programa te niza drugih akcija namijenjenih različitim ciljnim skupinama - djeci, obiteljima, osobama s posebnim potrebama.

Cilj je ukazati na važnost muzeja u razvoju suvremenog društva, ali i probleme s kojima se susreću u radu te afirmirati muzeje kao javne ustanove, ističe se u saopćenju.Zadnje dodane

Milovan Đilas o Savi Kovačeviću

Na mom putu za Gornje Polje, na kamenom planinskom prevoju, sučelili smo se sa grupom naoružanih ljudi, koju tek posle tri-četiri sekunde prepoznamo kao partizane. Napred je išao pokrupan brkajlija, s kapom od lisičine, u čizmama artiljerca i isprepasan kaišima. – Je si li ti Đilas? – upitao me, a kad mu potvrdih, on se obradovano nasmeja. – Ja sam Sava Kovačević! – oberučke me zagrli i poljubi u oba obraza – kao i ja njega

Izložba 'Leonardo da Vinči. Čovjek je model svijeta' u Veneciji

Jedan od događaja, kojima se širom Italije obilježava 500 godina od smrti Leonarda da Vinčija, jeste i izložba "Leonardo da Vinči. Čovjek je model svijeta" u Galeriji Akademije lijepih umjetnosti u Veneciji, koja čuva njegovo remek djelo "Vetruvijev čovjek"

Preporučujemo