Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Kukić: Može li u BiH neko zaustaviti Dodika

18. 05. 2019 - 10:31
|
|
by udrimuski.ba - N1
|
foto: ilustracija

Univerzitetski profesor Slavo Kukić kazao je danas za N1 da je jako važan detalj u formiranju koalicije između SDA, SBB-a i DF-a zapravo pokušaj da se formiraju nove vlade u kantonima. Posebno se to, prema njegovom mišljenju, odnosi na Kanton Sarajevo i Tuzlanski kanton.

Sama koalicija je, dodao je, bila očekivana.

''To je bilo očekivano iz izjava u zadnjih dvadesetak dana. Nema tu ničeg specijalnog. Postoje različita objašnjenja od lidera SBB-a i DF-a. Objektivno, SDA nije bila potrebna ta koalicija matematički. Ali važno im je zbog stvaranja dojma da im je nacionalno jedinstvo važnije od pozicija u vlasti. Uvlačenje SBB-a im je važno da sutra ne bi sama preuzimala odgovornost za promjene Ustava za koje je SDA spremna. DF im te reforme po mojoj procjeni, neće podržati, ali SBB hoće'', ocijenio je Kukić.

Naglasio je da važnost tog detalja u pokušaju preuzimanja vlasti u kantonima.

''Na koncu, DF joj je potreban kako bi onemogućila Radončića da na Federalnoj razini s HDZ-om blokira. I još jedan jako važan detalj. Važna je SDA ta koalicija i zbog pokušaja da preuzme kantonalne vlade, tuzlansku i posebice sarajevsku'', rekao je Kukić.

Profesor Slavo Kukić kazao je da je bilo logično da je Tužiteljstvo BiH reagiralo po službenoj dužnosti nakon što je Milorad Dodik zatražio od komande Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH da na sljedećem obilježavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske Republike Srpske.

''Podsjetiću vas na pismo koje je (Dodik) poslao gospođi Merkel i gospodinu Macronu u kojem ih upoznaje da niži nivoi vlasti ne mogu učestvovati u međunarodnim procesima. Postavlja se pitanje, dokle tako? Ima li ikakav instrument ili ikakva institucija koja ga može zaustaviti'', rekao je Kukić.

Nije optimista, dodao je.

''Uopće nisam optimista što se tiče domaćeg potencijala. Bilo bi logično da je Tužiteljstvo BiH reagiralo po službenoj dužnosti. Ono formira predmet tek po prjavi drugog člana Predsjedništva i bojim se da će imati sudbina predmeta o hrvatskim špijunažama u BiH. To se u slučaju Dodika već javljalo kao praksa. Temeljem onoga ko vedri i oblači Tužiteljstvom, ne isključujem mogućnost da se odbacivanje dogodi i ovaj put'', naglasio je.Zadnje dodane