Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Varga: "Vučić govori o podjeli Kosova, a misli i priželjkuje podjelu BiH"

17. 05. 2019 - 14:07
|
|
by udrimuski.ba / vijesti.ba
|
foto: ilustracija

Politikolog Boris Varga izjavio je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u očima Zapada i dalje dio rješenja problema, ali je ocijenio da ne treba isključiti mogućnost da uskoro postane dio problema.

Varga je na tribini u Tuzli "Kuda ide Srbija?" rekao da je od samog početka bilo jasno da je obećanje da će Vučić priznati nezavisnost Kosova zapravo prevara i ocijenio da predsjednik Srbije čini sve da izbjegne da riješi kosovski problem.

Prema njegovim riječima, i dalje se razvija politika velikosrpskog ekspanzionizma prema Kosovu i Bosni i Hercegovini, dok Zapad još uvijek "podržava stabilokratiju" u Srbiji.

"Vučić govori o miru, a ponaša se kao da se sprema za rat. On govori o podjeli Kosova, a misli i priželjkuje podjelu Bosne i Hercegovine", ocijenio je Varga i dodao da je za stabilnost BiH nužan preduslov da ta država uđe u NATO.

On je rekao da ni Srbija ni Rusija ne žele da vide Bosnu i Hercegovinu u NATO i ocijenio da je za BiH najvažnije da uđe u NATO, jer je to jedini način da se spasi od velikosrpskih ideja.

Varga je ocijenio da Srbija nema spoljnu politiku i dodao da vezivanje Srbije za Rusiju može da proizvede novu međunarodnu izolaciju Srbije.

Optužio je Vučića da u društvu u Srbiji proizvodi konfliktnu atmosferu i dodao da ne treba isključiti ni mogućnost unutrašnjeg sukoba.

Prema njegovim riječima, nacionalizam je zajednička i jedina stabilna ideologija vlasti i dijelova opozicije u Srbiji, a vezivanje za Rusiju može Srbiju da odvede u izolaciju.

"Postoji rizik da će, ukoliko se desi revolucija u Srbiji, ona biti konzervativna a ne prodemokratska", kazao je Varga.

Na tribini su govorili i predsjednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje iz Tuzle Sinan Alić i novinar agencije Beta i nastavnik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Dinko Gruhonjić.

TAGOVI:Zadnje dodane

Preporučujemo

Dekadencija, emisija za kulturnu dekontaminaciju

U drugoj Dekadenciji, emisiji za kulturnu dekontaminaciju, Vanja Šunjić je ugoslita novinara, književnika i urednika Andriju Škaru. Razgovarali su o knjigama, muzici, odrastanju i Sedmoj republici