Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

Prije 27 godina ubijen je Želimir Vidović Keli: Zadužio je Sarajevo i BiH

17. 05. 2019 - 11:16
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: avaz.ba

Na današnji dan prije 27 godina ubijen je Želimir Vidović Keli, nekadašnji fudbaler Sarajeva i reprezentativac.

Tog kobnog 17. maja 1992. Keli je na humanom putu između centra Sarajeva i bolnice Dobrinje prevozio ranjenike. Još jednom je Keli pokazao hrabro sportsko srce, prevozeći ranjene borce i civile, kojima je tog paklenog dana u Sarajevo put ka bolnici Koševo bio jedini put nade da će spasiti život i nastaviti prkositi ubijajućim granatama i mecima. 

Vraćajući se iz bolnice, Keli tada nije ni slutio da će mu to biti posljednja humana vožnja. Prema riječima svjedoka, agresori su ga uhvatili i od te 1992. pa do 2004. gubio mu se svaki trag. 

Tog 5. juna 2004. na groblju Bare pokopani su Kelijevi posmrtni ostaci. Prema izričitoj želji njegove porodice, Keli je pokopan skupa s dresom Sarajeva. 

U znak sjećanja na legendarnog fudbalera Sarajeva jedno vrijeme se održavao memorijalni turnir, a danas jedna ulica na Dobrinji nosi njegovo ime, kao i glavni teren Fudbalskog kampa FK Sarajevo na Butmiru, a snimljen je i dokumentarni film o "Heroju u kopačkama" autora Muhameda Bikića.

Premijera filma "Keli" bila je na 72. rođendan njegovog FK Sarajevo, za koji je legendarni Keli, kao i za glavni grad, živio i igrao do posljednjeg daha, te na 73. rođendan Ujedinjenih naroda, a sam Keli je upravo želio ujedinjeno Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.Zadnje dodane

Preporučujemo

Jelena Trivić: „U BiH je na snazi sprega medija i političara“

Jutros se u Udri Muški, telefonski uključila zastupnica PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Jelena Trivić: „Već treću sedmicu zasijedamo po jednom dnevnom redu od 46 tačaka. Sada je glavna tema izvještaj IRB-a. Investiciono-razvojna banka je dobro zamišljen projekat, za koji su počele sa se vezuju kriminalne afere