Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Slobodan Ujić: Zabrinjavajuća agresivnost ilegalnih migranata

16. 05. 2019 - 09:59
|
|
by udrimuski.ba - avaz
|
foto: ilustracija

U BiH se trenutno nalazi oko 6.000 ilegalnih migranata i posebno zabrinjava njihova sve veća agresivnost jer se ponašaju nasilnički i prema ovlaštenim službenim osobama, rekao je direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić. 

- Dosta ih koristi drogu i alkohol. U prošloj godini smo imali štetu višu od 250.000 KM u našem Imigracionom centru. Tu su bila lica koja su uništavala cjelokupan inventar. Ne slažem se s pričom da se migrante ne može procesuirati, tužilaštvo to mora raditi - rekao je Ujić.  

On je napomenuo da su vremenske prilike ove sedmice smanjile priliv migranata, ali će s poboljšanjem vremena njihov broj ponovo rasti, a samo u Unsko-sanskom kantonu broj migranata prije dva dana iznosio je 3.332.

Prema njegovim riječima, u očekivanju ljetne sezone Ministarstvo sigurnosti BiH i Granična policija su na osnovu operativnog plana tražili dodatne snage na osiguranju granice sa Srbijom i Crnom Gorom, za mjesta kuda najviše prolaze ilegalni migranti. 

- Ako nadležne institucije uspiju uraditi taj dio posla, prvo osigurati sredstva, mislim da se možemo zaštititi. Podaci iz prva četiri mjeseca govore da, u odnosu na isti period prošle godine, imamo dvostruko veći broj ilegalnih migranata - zaključio je Ujić. 

On je rekao da je najteži zadatak Službe za poslove sa strancima kroz biometrijske podatke utvrđivanje identiteta i države iz kojih dolazi svaki od ilegalnih migranata, jer 99 posto tih ljudi sa sobom nema nikakav dokument. 

- Čitam u novinama da nas krive za smještajne kapacitete, a mi tu nemamo apsolutno nikakve nadležnosti. Mi tu nemamo ni finansijske mogućnosti, osim što imamo Imigracioni centar kapaciteta 100 mjesta i koji je stalno na gornjoj granici. Dužni smo s državama iz regiona raditi readmisiju, odnosno primiti strance koji su s naše teritorije ilegalno ušli u, naprimjer, Hrvatsku - pojasnio je Ujić. 

Ključna uloga službe, dodao je on, i sigurnosni aspekt, jer se nakon uzimanja biometrijskih podataka i upoređujući ih s dostupnim bazama podataka pokušava utvrditi koje osobe mogu predstavljati prijetnju. 

On je istakao da je Služba za poslove sa strancima dobila sredstva iz budžeta kao da nema migrantske krize.  Zadnje dodane

Preporučujemo