Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Mesić: Dodika treba izolirati, a Inzko da isključi one koji ne priznaju BiH

15. 05. 2019 - 08:12
|
|
by radiosarajevo.ba - udrimuski.ba
|
foto: ilustracija

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u nedjelju je pozvao dio pripadnika Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga (OS) BiH da sljedeće godine na svečanosti povodom Dana Vojske Republike Srpske obuku uniforme te vojske, čime je prešao i posljednju crvenu liniju, te započeo proces ozbiljne destabilizacije bh. vojske s konačnim ciljem razbijanja države.

Piše: Faruk Vele za Radiosarajevo.ba

Bivši predsjednik Hrvatske u dva mandata Stjepan Mesić, koji je među prvima upozoravao na opasnosti politike lidera SNSD-a, u provom komentaru na novu Dodikovu provokaciju za Radiosarajevo.ba kaže:

"Vojska RS napravila dovoljno zločina da treba pet Haških sudova da to razriješi".

Mesić zato smatra da bi bilo neophodno Dodika politički izolirati.

"Najvažnije je da se njega politički izolira. Drugo, da njegova izolacija ima odraza i na Srbiju. Dok Srbija bude s njim normalno komunicirala, on će zastupati iste...Treba ga izolirati. A od Srbije treba tražiti, ne ovo što oni govore: "Mi smo za cjelovitu i jedinstvenu BiH, a u svemu podržavamo Dodika ", to nije dovoljno, već moraju reći: "Mi smo za cjelovitu i jedinstvenu BiH, te sve one koji narušavaju tu stabilnost BiH - Srbija ne prihvaća". Oni moraju poslati takvu poruku Srbima", ističe Mesić.

Smatra da bilo dobro da visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko konačno dobije one ovlasti koje je svojevremeno imao Paddy Aashdown. 

"Da on može isključiti iz politike one koji ne priznaju pravila, koji ne priznaju BiH! To je kao da igrane nogomet, a dohvaćate loptu ruku", dodaje on. 

Šokiran je Dodikovim nevjerovatnim političkim manipulacijama.

"Ja sam nedavno bio na Sarajevo Biznis Forumu. Dodik je govorio dosta suvislo. Na kraju je čak rekao. "Neka živi jedinstvena Bosna i Hercegovina! ". Tako da sam ja smatrao da je on unekoliko promijenio svoj stav. Očitonije ništa promijenio. On još živi u iluziji da se Bosna može razbiti, vrijeme će ga na kraju demantirati", poručuje Mesić.

Nadalje, govoreći u kontekstu pokušaja vezivanja pitanja Bosne i Kosova, on smatra da nema nikakvog smisla uopće govoriti promjeni granica na Balkanu, jer to dovodi Europu u veliki problem.

"Nije Europa protiv promjena granica radi nas, već radi sebe. Zato je važno da se insistira na tome da nema promjene granica. Suradnja svakako, ali promjena granica - nikako. Kosovo i BiH se ne mogu stavljati u istu ravninu. Te dvije stvari nemaju nikakve veze.  Kosovo je, istina, bilo konstitutivni element Federacije u bivšoj Jugoslaviji, a Bosna je bila republika koja se osamostalila, što je cijeli svijet priznao", podsjeća on.

Uvjeren je da će, bez obzira na sve dileme, onaj ko bude poduzimao korake u smislu promjene granica silom biti suočen s međunarodnim mehanizmima

"Dodik i ovi u Srbiji sve to pričaju radi domaće upotrebe. Nema tu nikakve mogućnosti".

Na pitanje kako onda vidi parade koje organizira predsjenik Srbije Aleksandar Vučić, te u tom kontekstu Dodikovu političku (zlo)upotrebu vojske, i to u prisustvu ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, Mesić veli da se zla uvijek treba bojati, ali da ne zna "tko se može sada usuditi ići na izmjenu granica silom kada Srbija, uz 100.000 žrtava u BiH, nije uspjela promijenit granice ni za jedan milimetar".

"Ako bi netko pokušao silom to razrješavati, opet se može sukobit s međunarodnom zajednicom. Prema tome, Kosovo ne može nitko dirati, a Bosnu i Hercegovinu pogotovo. Slobodan Milošević je imao više planova. Nikada nije govorio da je za veliku Srbiju, to je činjenica. Ali je varao svijet da se bori za Jugoslaviju, što su mu neki povjerovali. On je varao  Srbe. Rekao im da su živjeli u jednoj državi, te da će i ubuduće živjeti u jednoj državi. To je značilo uzmite oružje i donosite miraz. To je bila Miloševićeva politika. Ta je politika otišla. Svijet mora od Srbije i Vučića tražiti konkretnu politiku, da se on ogradi od Miloševića. Oni se ograđuju od Miloševića utoliko što nije uspio u planovima da napravi tzv. veliku Srbiju, uz sve te zločine. Oni njemu prigovaraju što nije pobijedio, a ne što  je išao u rat", zaključio je Mesić.

TAGOVI:Zadnje dodane

Pacijenti proizvode hranu

- Radna terapija značajnu ulogu predstavlja u mentalnom zdravlju. Dvanaest pacijenata radi u plasteniku. Imamo 800 sadnica paprike, paradajza, patlidžana i krastavaca. Koriste ih u svježem stanju, ali se priprema i zimnica. Višak se plasira u matičnu kuću Garevac – kaže Lukić

Hujdurović: Pogađa nas negiranje zločina

Prošla je još jedna godina od nezapamćenog zločina u novijoj povijesti čovječanstva, kada je od granate ispaljene s položaja Vojske RS, na planini Ozren, 25. maja 1995. godine ubijena tuzlanska mladost. Taktičkom grupom Ozren komandovao je general Novak Đukić, koji je izdao naređenje da se granatira Tuzla u 20.55 sati

Vremenska prognoza za vikend

U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječene tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Tokom dana, postupno povećanje oblačnosti

Preporučujemo

Udri ga Mehmede ili kako pobijediti nacionalizam

Šta je odgovor na nacionalizam? Ignorisanje? Fizički obračun? Prijava ombudsmenu za ljudska prava? Ne. Trebamo koristiti jedino efektno oružje koje nam je dalo proviđenje, koje nas je služilo sve ove vijekove i koje nas nikad nije izdalo. Zajebanciju