Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

I Anna i Max i Muhammed moraju imati jednake mogućnosti

15. 05. 2019 - 07:14
|
|
by udrimuski.ba / vijesti.ba
|
foto: agencije

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na jednake mogućnosti za sve, bez obzira na etničku pripadnost ili religiju.

"Bilo da se zove Anna ili Aljona, Max ili Muhammed, on ili ona moraju imati priliku da se oslone na jednake mogućnosti, od obrazovanja u ranom djetinjstvu do srednje škole, na radnom mjestu i, općenito, u društvu“, rekla je Merkel u obraćanju u Berlinu na ceremoniji obilježavanja 70. godišnjice njemačkog Ustava.

Merkel je naglasila da su zakoni u Njemačkoj uspješno osigurali socijalnu koheziju promicanjem integracije i zaštitom društvene raznolikosti.

“To nam daje odgovor na pitanje kako više od 80 miliona ljudi sa svim svojim razlikama može zajedno savršeno živjeti“, kazala je njemačka kancelarka.

Prema posljednjim podacima, četvrtina od 82 miliona stanovnika Njemačke ima imigrantsko porijeklo.

U toj zemlji živi skoro 4,7 miliona muslimana, od čega je njih oko 3 miliona porijeklom iz Turske.

TAGOVI:Zadnje dodane

Merkel i Macron o ostavci Therese May

Angela Merkel "poštuje" odluku njene britanske koleginice Therese May da podnese ostavku pošto nije uspjela da se njen sporazum o izlasku Britanije iz EU usvoji u parlamentu, rekla je danas portaprolka njemačke kancelarke

Preporučujemo

Udri ga Mehmede ili kako pobijediti nacionalizam

Šta je odgovor na nacionalizam? Ignorisanje? Fizički obračun? Prijava ombudsmenu za ljudska prava? Ne. Trebamo koristiti jedino efektno oružje koje nam je dalo proviđenje, koje nas je služilo sve ove vijekove i koje nas nikad nije izdalo. Zajebanciju