Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Kurz izazvao buru reakcija, želi poništiti 1.000 pravila EU

13. 05. 2019 - 13:53
|
|
by udrimuski.ba - avaz
|
foto: ilustracija

Austrijski kancelar Sebastian Kurz, dvije sedmice pred izbore za Evropski parlament, izazvao je buru reakcija, najavom da želi poništiti čak 1.000 pravila EU. 
Kurz je, u intervjuu bečkom dnevniku "Osterreich", rekao da je dosta "ludila regulacije EU", kao i da je dosta s "nametanjem pravila" iz Brisela.

Istakao je da mu je cilj da se izbriše 1.000 pravila EU, kao što je nepotrebno pravilo o šniclama“ ili pomfritu kojim Brisel određuje kako trebaju izgledati ove namirnice.

- Nikome nije potrebno da Brisel propisuje kako se sprema šnicla - naglasio je Kurz, dodajući kako EU treba da se bavi odgovorima na velike izazove, kao što su zaštita vanjske granice, sigurnost ili klimatske promjene.

Prema njegovim riječima, projekt evropskog mira sve više postaje "tijesan birokratski prostor" za građane, prenosi B92.

Izrazio je uvjerenje da će kandidat Evropske pučke stranke Manfred Veber (Weber) uspjeti ostvariti cilj - smanjiti birokratiju u Briselu.

Kurz je naglasio da je neophodno, ako se želi pridobiti podrška građana za EU, zaustaviti birokratsko nametanje iz Brisela.

Njegov zahtjev naišao je na žestoku kritiku opozicije, koja je ocijenila da je kancelar protiv EU.Zadnje dodane

Merkel i Macron o ostavci Therese May

Angela Merkel "poštuje" odluku njene britanske koleginice Therese May da podnese ostavku pošto nije uspjela da se njen sporazum o izlasku Britanije iz EU usvoji u parlamentu, rekla je danas portaprolka njemačke kancelarke

Preporučujemo

Udri ga Mehmede ili kako pobijediti nacionalizam

Šta je odgovor na nacionalizam? Ignorisanje? Fizički obračun? Prijava ombudsmenu za ljudska prava? Ne. Trebamo koristiti jedino efektno oružje koje nam je dalo proviđenje, koje nas je služilo sve ove vijekove i koje nas nikad nije izdalo. Zajebanciju