Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Kurz izazvao buru reakcija, želi poništiti 1.000 pravila EU

13. 05. 2019 - 13:53
|
|
by udrimuski.ba - avaz
|
foto: ilustracija

Austrijski kancelar Sebastian Kurz, dvije sedmice pred izbore za Evropski parlament, izazvao je buru reakcija, najavom da želi poništiti čak 1.000 pravila EU. 
Kurz je, u intervjuu bečkom dnevniku "Osterreich", rekao da je dosta "ludila regulacije EU", kao i da je dosta s "nametanjem pravila" iz Brisela.

Istakao je da mu je cilj da se izbriše 1.000 pravila EU, kao što je nepotrebno pravilo o šniclama“ ili pomfritu kojim Brisel određuje kako trebaju izgledati ove namirnice.

- Nikome nije potrebno da Brisel propisuje kako se sprema šnicla - naglasio je Kurz, dodajući kako EU treba da se bavi odgovorima na velike izazove, kao što su zaštita vanjske granice, sigurnost ili klimatske promjene.

Prema njegovim riječima, projekt evropskog mira sve više postaje "tijesan birokratski prostor" za građane, prenosi B92.

Izrazio je uvjerenje da će kandidat Evropske pučke stranke Manfred Veber (Weber) uspjeti ostvariti cilj - smanjiti birokratiju u Briselu.

Kurz je naglasio da je neophodno, ako se želi pridobiti podrška građana za EU, zaustaviti birokratsko nametanje iz Brisela.

Njegov zahtjev naišao je na žestoku kritiku opozicije, koja je ocijenila da je kancelar protiv EU.Zadnje dodane

Preporučujemo

Bajtal: Dodik nije u stanju da se dogovori s Miloradom

''Živimo u jednoj psihološki krajnje difuznoj situaciji koja nam uskraćuje sva demokratska prava. Mi smo goli, bosi, bijedni, gladni, nezaposleni, marginalizirani sa nagaženim dostojanstvom prosječnog građanina''