Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

GOVORNICA: SVI SMO MI BORCI PROTIV ANTIFAŠIZMA !

13. 05. 2019 - 12:39
|
|
by udrimuski.ba
|
foto: udrimuski.ba

GOST EMISIJE: predsjednik pokreta MOST 21, AMIR REKO

Stariji dio bh. populacije, koja se dobro sjeća, onog nekadašnjeg i ljepšeg bitisanja na ovim prostorima (dakle perioda od prije posljednjeg rata), samim tim se sjeća i obilježavanja važnijih datuma i kako je to izgledalo tada. Nažalost, u periodu od kraja rata naovamo, svjedoci smo da svi ti, nekad rado dočekivani i obilježavani praznici, polako bijede i egzistiraju samo formalno-pravno, u smislu korištenja neradnih dana i izlaska na obližnja izletišta. Ove godine je npr. proslava 1. Maja, obilježena na način da se zaboravila suština, ali je ostala forma.

Radni ljudi, građani i građanke, spremno su i ovog puta nastupili s roštiljima, briketima i naravno ćevapima i pivom, ali da ih je neko pitao: šta se to slavi?, trebalo bi im dati malo više vremena da se prisjete. Nešto slično desilo se i osam dana kasnije, kada su građani i građanke u FBiH, samoinicijativno proslavili Dan pobjede nad fašizmom. Državni sužbenici, uhljebljeni predstavnici nacionalnih stranaka, nisu obilježili ovaj istorijski datum, možda i zbog toga što su njihovi preci uglavnom bili na suprotnoj strani, kao borci protiv ''antifašizma''. U RS-u su iako zbunjeni na koju bi se stranu okrenuli, makar zvanično obilježili ovaj datum, ali je suština ista.

Fašizam je možda pobijeđen 1945.godine, ali se zato 1995. vratio jači nego ikada. Ništa bolje nije ni u bivšim jugoslovenskim republikama, pa čak ni u EU, koja ovaj datum smatra vlastitim rođendanom.        

Urednik i voditelj emisije: Darko Došlo

 Zadnje dodane

Govornica: Rubina Čengić i Vojin Mijatović

Današnji gost u emisiji Govornica na Radiju OTVORENA MREŽA je Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP BiH. Čengić i Mijatović će razgovarati o aktuelnoj političkoj situaciji, CIK-u BiH, te o lopovlucima vladajucih i samozvanih opozicionih, kako on navodi

Preporučujemo