Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Eksplozije na saudijskim tankerima u Perzijskom zaljevu

13. 05. 2019 - 09:50
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: avaz.ba

Iransko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je danas razjašnjenje oko toga šta se desilo s dva saudijska tankera za koje Rijad tvrdi da su bila meta "sabotaže" nedaleko od obale Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Portparol Abas Musavi izrazio je zabrinutost zbog eksplozija na tankerima i rekao da je potrebno još informacija o tom događaju.

On je naveo da je sigurnost brodova i pomorskog saobraćaja u regionu od najveće važnosti.

Kako je prenijela agencija IRNA, portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova upozorio je protiv bilo kakve "zavjere orkestrirane od onih koji žele zlo" i "stranog avanturizma" koji bi podrli stabilnost i sigurnost regiona.

 

Saudijski ministar energetike Halid el-Falih rekao je danas da su tankeri te zemlje bila meta "sabotaže" u vodama blizu Ujedinjenih Arapskih Emirata i da su pretrpjeli "značajnu štetu".

Ministar je naveo da su tankeri oštećeni nedaleko od obale emirata Fudžaira.

Prema njegovim riječima, jedan od tankera se kretao ka Saudijskoj Arabiji da bi bio napunjen naftom namijenjenom SAD. On nije naveo o kojim tankerima se radi.

- Srećom, napad nije izazvao žrtve ni izlivanje nafte. Ipak, izazvao je značajna oštećenja na strukturama dva broda - rekao je El-Falih.

UAE je jučer saopćio da su navodno sabotirana četiri broda, ali bez preciziranja ili navođenja osumnjičenih.Zadnje dodane

Preporučujemo

Bajtal: Dodik nije u stanju da se dogovori s Miloradom

''Živimo u jednoj psihološki krajnje difuznoj situaciji koja nam uskraćuje sva demokratska prava. Mi smo goli, bosi, bijedni, gladni, nezaposleni, marginalizirani sa nagaženim dostojanstvom prosječnog građanina''