Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Eksplozije na saudijskim tankerima u Perzijskom zaljevu

13. 05. 2019 - 09:50
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: avaz.ba

Iransko ministarstvo vanjskih poslova zatražilo je danas razjašnjenje oko toga šta se desilo s dva saudijska tankera za koje Rijad tvrdi da su bila meta "sabotaže" nedaleko od obale Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Portparol Abas Musavi izrazio je zabrinutost zbog eksplozija na tankerima i rekao da je potrebno još informacija o tom događaju.

On je naveo da je sigurnost brodova i pomorskog saobraćaja u regionu od najveće važnosti.

Kako je prenijela agencija IRNA, portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova upozorio je protiv bilo kakve "zavjere orkestrirane od onih koji žele zlo" i "stranog avanturizma" koji bi podrli stabilnost i sigurnost regiona.

 

Saudijski ministar energetike Halid el-Falih rekao je danas da su tankeri te zemlje bila meta "sabotaže" u vodama blizu Ujedinjenih Arapskih Emirata i da su pretrpjeli "značajnu štetu".

Ministar je naveo da su tankeri oštećeni nedaleko od obale emirata Fudžaira.

Prema njegovim riječima, jedan od tankera se kretao ka Saudijskoj Arabiji da bi bio napunjen naftom namijenjenom SAD. On nije naveo o kojim tankerima se radi.

- Srećom, napad nije izazvao žrtve ni izlivanje nafte. Ipak, izazvao je značajna oštećenja na strukturama dva broda - rekao je El-Falih.

UAE je jučer saopćio da su navodno sabotirana četiri broda, ali bez preciziranja ili navođenja osumnjičenih.Zadnje dodane

Merkel i Macron o ostavci Therese May

Angela Merkel "poštuje" odluku njene britanske koleginice Therese May da podnese ostavku pošto nije uspjela da se njen sporazum o izlasku Britanije iz EU usvoji u parlamentu, rekla je danas portaprolka njemačke kancelarke

Preporučujemo

Udri ga Mehmede ili kako pobijediti nacionalizam

Šta je odgovor na nacionalizam? Ignorisanje? Fizički obračun? Prijava ombudsmenu za ljudska prava? Ne. Trebamo koristiti jedino efektno oružje koje nam je dalo proviđenje, koje nas je služilo sve ove vijekove i koje nas nikad nije izdalo. Zajebanciju