Slušajte uživo:

Online radio UM

Gledajte uživo:

Radio u bojama

Slušajte uživo:

Radio Otvorena Mreža

skinlijevo skindesno

Ujedinjeni Arapski Emirati tvrde da su na četiri njihova broda izvedene sabotaže

13. 05. 2019 - 08:02
|
|
by udrimuski.ba/avaz.ba
|
foto: avaz.ba

Ujedinjeni Arapski Emirati upozorili su da su sabotaže izvedene na četiri trgovačka broda u moru te zemlje u Perzijskom zaljevu, no nije objasnila prirodu tih napada niti tko bi bili počinitelji.

Četiri civilna teretna broda koji plove pod raznim zastavama bila su jutros mete sabotaža u gospodarskom području Emirata, na istoku emirata Fujairah, navelo je ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju koje je prenijela službena novinska agencija Wam.

U incidentu nije bilo stradalih na brodovima, dodao je isti izvor. Dodao je da nije bilo istjecanja goriva niti opasnih kemijskih tvari.

Sabotaže na trgovačkim i civilnim brodovima i prijetnje sigurnosti života teški su prekršaji, dodalo je ministarstvo i dodalo da je otvorena istraga u saradnji s lokalnim i međunarodnim tijelima.

Ministarstvo Emirata je pozvalo međunarodnu zajednicu da poduzme mjere u svojoj nadležnosti kako bi spriječila takve poteze kojima je cilj ugroziti sigurnosti plovidbe.

Napetosti su se u regiji povećale pošto su SAD na Bliski istok poslale borbenu grupu, bombardere, nosač aviona i nosač amfibijskih vozila kako bi se suprotstavile, navodi SAD, "jasnim naznakama" da Iran ugrožava američke snage u toj zemlji.Zadnje dodane

Merkel i Macron o ostavci Therese May

Angela Merkel "poštuje" odluku njene britanske koleginice Therese May da podnese ostavku pošto nije uspjela da se njen sporazum o izlasku Britanije iz EU usvoji u parlamentu, rekla je danas portaprolka njemačke kancelarke

Preporučujemo

Udri ga Mehmede ili kako pobijediti nacionalizam

Šta je odgovor na nacionalizam? Ignorisanje? Fizički obračun? Prijava ombudsmenu za ljudska prava? Ne. Trebamo koristiti jedino efektno oružje koje nam je dalo proviđenje, koje nas je služilo sve ove vijekove i koje nas nikad nije izdalo. Zajebanciju